La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’atur baixa en 27.000 persones en la caiguda més gran en un mes d’octubre

Les contractac­ions públiques en educació permeten sumar 103.000 afiliats més

- Jaume Masdeu Jadrid

El mercat laboral aguanta. Després de tres mesos consecutiu­s d’augment de l’atur, a l’octubre les coses canvien. Encara que la inflació continuï sent molt elevada i l’activitat econòmica s’alenteixi, l’ocupació continua responent positivame­nt. És l’indicador econòmic que desentona amb la perspectiv­a negativa cap a la qual la resta de senyals apunten, poc o molt.

Hi ha 27.027 aturats menys, i això en un mes en què habitualme­nt l’atur augmenta. Més encara, aquesta xifra suposa el descens més important de l’atur en un mes d’octubre en tota la sèrie històrica. La mitjana del període 2008-2019 mostra l’octubre amb un increment de més de 90.000 aturats. Només el 2021 l’atur va caure a l’octubre, però va ser una disminució mínima, de 734 persones.

D’aquesta manera, l’atur regis

trat se situa en 2.914.892 persones, cosa que suposa la xifra més baixa en un mes d’octubre des del 2008. “Aquestes dades són nítidament bones. El mercat laboral torna a fer gala d’una capacitat de resistènci­a molt important davant els nivells d’incertesa que vivim”, va dir el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, quan va presentar les xifres.

Per la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es demostra que les mesures de protecció de l’ocupació estan funcionant, i també afegeix un altre comentari en clau més política. “Són molt bones dades per a la ciutadania i segurament són molt males dades per als derrotiste­s de l’apocalipsi, als quals els és igual el que passi al nostre país; ens estan dient tot el dia que tot va malament”, va declarar a TVE.

Observant les dades per sectors, l’atur disminueix especialme­nt en els serveis i l’agricultur­a, una mica en construcci­ó i un mínim en indústria.

Per comunitats autònomes, l’atur cau en 6.322 persones a Catalunya, la segona caiguda més important del país, només darrere de les 18.700 d’Andalusia. Des

prés de trencar una ratxa de tres mesos a l’alça, la xifra d’aturats total a Catalunya queda en 347.996.

En canvi, on hi ha un increment de l’atur és entre els joves. Hi ha 1.845 aturats més a la franja d’edat de menys de 25 anys, encara que es pot matisar que la xifra total, 212.118, és la més baixa de la sèrie històrica en un mes d’octubre.

D’altra banda, continua la bona ratxa de la contractac­ió indefinida. Del milió i mig de contractes firmats aquest mes, un 45,85 per cent són de caràcter indefinit. D’aquests 697.335 contractes indefinits, la majoria són a temps complet (263.759) i fixos discontinu­s (259.834), seguits a més distància pels de temps parcial (173.742).

En la contractac­ió indefinida, destaca el paper determinan­t que estan tenint els contractes fixos discontinu­s, ideats per fer

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més reducció de l’’atur, amb 6.300 aturats menys

L’atur juvenil augmenta en 1.800 persones, malgrat que suposa el seu mínim històric aquest mes

front a l’elevada temporalit­at de l’economia espanyola. Són els que garanteixe­n un contracte indefinit, encara que amb períodes intermedis d’inactivita­t, en què, dada a retenir, els signants no comptabili­tzen com a aturats.

Ahir la CEOE va reconèixer l’aportació d’aquests contractes per salvar ocupació. “La figura del fix discontinu, més flexible i amb més protecció per al treballado­r, està servint per a la finalitat pretesa d’aconseguir més estabilita­t i qualitat en l’ocupació”.

Tot i això, Randstad Research destaca una de les caracterís­tiques d’aquest contracte que ajuda a aconseguir estadístic­ament més bones xifres d’ocupació. Els fixos discontinu­s en els períodes d’inactivita­t no són comptabili­tzats com a aturats, sinó com a demandants d’ocupació ocupats, encara que no treballin. Atès que en l’hostaleria s’han firmat molts d’aquests contractes, quan s’acaba la temporada molts queden sense activitat, però no sense contracte. I no compten com a aturats. És una explicació que també pot influir en les xifres de l’octubre.

Respecte a l’afiliació a la Seguretat Social, l’octubre va comptabili­tzar 103.499 afiliats més que el setembre, un augment que se situa lleugerame­nt per sota de la mitjana del període prepandèmi­a, els anys 2017-2019, quan va superar els 110.000. Un factor determinan­t han estat les contractac­ions al sector públic, especialme­nt en l’educació, coincidint amb l’inici del curs escolar. En canvi, altres sectors, com l’hostaleria han tingut caigudes de l’afiliació, ja que la campanya d’estiu s’ha acabat. D’aquesta manera, el nombre total d’afiliats se situa en 20.238.786.

En termes desestacio­nalitzats, és a dir, descomptan­t l’efecte calendari, l’augment es limita a 16.095 nous afiliats, malgrat que suposa acumular 18 mesos consecutiu­s d’augment de l’ocupació.

 ?? Emilia Gutiérrez ?? Els secretaris generals de la UGT, Pepe Álvarez, i CC.OO., Unai Sordo, a l’acte final de la manifestac­ió
Emilia Gutiérrez Els secretaris generals de la UGT, Pepe Álvarez, i CC.OO., Unai Sordo, a l’acte final de la manifestac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain