La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Anglaterra augura una llarga recessió i apuja els tipus 0,75 punts

- Rafael Ramos Londres. Correspons­al

L’economia britànica és com una d’aquestes pel·lícules de terror que s’estrenen per Halloween. Cada setmana que passa, més matances i més víctimes, des de l’anterior equip de govern (l’ex primera ministra Liz Truss i l’excancelle­r de l’Exchequer Kwasi Kwarteng) fins als ciutadans que han de pagar la hipoteca i patir un preu cada vegada més alt pel pa o que veuen com disminueix­en els subsidis socials de què depenen. Una zona de guerra. Sang per tot arreu.

Ahir va ser el Banc d’Anglaterra el que va fer de zombi, de fantasma o d’una d’aquestes nines amb ulls sortints que s’emporten tot el que troben pel camí. Va treure la destral i va apujar d’una tacada els tipus d’interès al 3%, una alça de 0,75 punts, la més elevada des del 1989. I, a més a més, ho va fer pronostica­nt que la recessió en què està immers el país serà la més llarga des de la Gran Depressió i durarà gairebé un parell d’anys més, fins a finals del 2024. Cap alleujamen­t, cap consol.

La lliura esterlina va caure immediatam­ent, tant respecte al dòlar com respecte a l’euro, com a reacció al pronòstic pessimista del banc, que, per si la profunda recessió i la pujada dels interessos no fossin prou, va advertir que la inflació ja és del 10,2% i no tocarà sostre fins a situar-se en l’11%, i que el mercat laboral no mostra signes de reaccionar (la demanda de mà d’obra és molt superior a l’oferta, sobretot en sectors com l’hostaleria). Després de la pandèmia, un milió de persones (la majoria per sobre dels cinquanta anys) han decidit quedar-se definitiva­ment a casa.

El comitè de política monetària va adoptar la decisió d’apujar els tipus un 0,75% per una majoria de set a dos, amb la dissensió de dos execonomis­tes de la London School of Economics que van recomanar una alça més moderada, que no encadenés tant el creixement, per estimar que la inflació està a punt d’arribar al cim, el cost de l’energia ha començat a disminuir i també els problemes a les cadenes de subministr­aments.

L’única concessió a l’optimisme dels experts del banc ha estat apuntar que el més probable és que no sigui necessari apujar gaire més els tipus, i que no passaran del 4%. Però el panorama ha espantat els mateixos mer

És l’alça més important des del 1989, situa els tipus en un 3% i provoca la caiguda de la lliura als mercats

cats que van condemnar el pla fiscal de Liz Truss i van imposar Jeremy Hunt com a responsabl­e de les finances. La nova administra­ció de Rishi Sunak presentarà el dia 17 un explosiu pressupost, amb retallades en totes les partides (potser excepte Sanitat) i pujada de la càrrega fiscal per a tothom, impostos excepciona­ls als beneficis de les companyies energètiqu­es i reducció dels ajuts socials. Ni tan sols és segur que les pensions se’n salvin.

Truss volia abaixar els impostos com un electroxoc per a l’economia. Però, en qualsevol cas, hauria estat massa tard. Segons el Banc d’Anglaterra, ja s’ha començat a contreure, i es continuarà contraient vuit trimestres més.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain