La Vanguardia (Català-1ª edició)

Air Europa vol competir sense IAG després de les pèrdues

Preveu guanyar 160 milions i millorar els resultats precovid

- Pilar blázquez fernando h. Valls Madrid

Air Europa entreveu un futur en solitari. L’aerolínia va anunciar ahir que abandona les pèrdues i preveu un benefici brut de 160 milions d’euros per al segon semestre de l’any, una situació financera que, segons la cúpula de la companyia, la reposicion­a en la fase decisiva de l’interès d’IAG per comprar-la. “Jugarem el partit i el guanyarem”, va afirmar el conseller delegat de l’aerolínia, Jesús Nuño de la Rosa, en una trobada amb La Vanguardia.

La companyia assenta la seva confiança per ser “independen­ts” en les dades del tercer trimestre del 2022, que superen el 2019, el millor exercici per al turisme espanyol. En concret, el benefici operatiu va arribar als 87 milions d’euros, cosa que suposa un increment d’un 237% respecte al mateix període de l’any anterior i un 27% més que el 2019. Les perspectiv­es per al quart trimestre són igualment positives, amb un ebitda quatre vegades superior al del 2021. En total, l’aerolínia confia a tancar el segon semestre d’aquest any amb una facturació de més de 1.200 milions, una dada que el directiu defineix com a “històrica”.

“Pretenem ser una línia aèria espanyola de referència i volem ser els líders”, assenyala Nuño de la Rosa. “I amb aquests resultats ho aconseguir­em”, afegeix. La gran operació del sector aeri entra en un període clau, ja que la matriu d’Iberia té exclusivit­at per negociar la compra d’Air Europa fins al març del 2023. Si en aquell moment no hi ha acord, hi podran entrar altres actors interessat­s, cosa que no descarta Nuño de la Rosa: “A partir de l’abril

del 2023 no sé què passarà; esperarem, potser es resol abans”. El preu de l’operació amb IAG es va rebaixar de 1.000 a 500 milions, una xifra amb què el fundador de Globalia, Juan José Hidalgo, no va estar mai satisfet.

El deute acumulat per Air Europa continua sent alt i arriba als 900 milions. La companyia va rebre dos préstecs del fons de rescat de la SEPI per valor de 475

Nuño de la Rosa afirma que ha reinventat la companyia amb menys avions, més grans i més eficients

milions, el rescat més important durant la crisi, una ajuda que s’haurà de tornar fins al 2026. En aquests moments l’aerolínia està pagant els interessos. A més, ha d’afrontar la devolució d’un crèdit ICO de 140 milions que va rebre el 2020.

Nuño de la Rosa presumeix, després d’aterrar fa una mica més de tres mesos al pont de comandamen­t d’Air Europa, d’haver executat un gir radical a la companyia, apostant per “menys avions, més grans i més eficients”. “És una reinvenció de principi a fi”, remarca. Air Europa es continua venent com a companyia clau per a la connectivi­tat del hub de Madrid amb Llatinoamè­rica, que és el seu principal actiu en el procés amb Iberia. Aquesta reinvenció també requereix eficiència, per a la qual cosa la firma va arribar a un acord estratègic amb Boeing. “Hem apostat per fer volar menys avions i més grans, com el Boeing 787 i el 737 Max (serà la primera aerolínia espanyola que l’operi a partir del 2024). I tenim ocupacions superiors a un 85%”, explica el primer executiu.

Això suposa guanyar en eficiència i estalviar en combustibl­e, una de les grans rèmores del compte de resultats de qualsevol aerolínia amb el preu del cru disparat.

 ?? Dani Duch ?? El conseller delegat d’Air Europa, Jesús Nuño de la Rosa
Dani Duch El conseller delegat d’Air Europa, Jesús Nuño de la Rosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain