La Vanguardia (Català-1ª edició)

Werfen compra la nord-americana Immucor per prop de 2.000 milions

La companyia es reforça en diagnòstic especialit­zat i aconseguei­x més diversific­ació

- Lalo gustina Barcelona

El grup barceloní Werfen, propietat de la família Rubiralta Giralt, va anunciar ahir la compra de la firma dels Estats Units Immucor, especialit­zada en el diagnòstic de transfusio­ns i trasplanta­ments, per prop de 2.000 milions d’euros. L’operació, subjecta a aprovació de les autoritats de la competènci­a, es tancarà previsible­ment el març o l’abril del 2023. Werfen incorpora una empresa que era propietat del fons TPG i que destaca per una alta rendibilit­at.

Amb 365 milions de dòlars de vendes el 2021, Immucor és “una empresa molt rendible, amb finances robustes i que ens permet augmentar la diversific­ació de producte i també, en menys grau, geogràfica”, va explicar ahir Javier Gómez, director financer de Werfen. El grup passarà a facturar més de 2.200 milions anuals, amb 7.000 persones en plantilla i presència directa a 30 països.

Des del punt de vista financer, el grup català confia en una ràpida absorció de la que serà la compra més important de la seva història, cinc vegades més gran que l’anterior, tancada el 2018. “Partíem d’un deute net de gairebé zero i ara finançarem una petita part amb fons propis i la resta, amb deute bancari”, afegeix Gómez.

Werfen va declarar un benefici brut d’explotació (ebitda) de 600 milions el 2021 i amb Immucor afegirà una xifra anualitzad­a superior als 100 milions. El deute net de Werfen passarà de 0,2 vegades ebitda l’any passat a més de 3 vegades després de l’operació. “És veritat que paguem múltiples elevats, però Immucor genera molta caixa i continuem sent conservado­rs, de manera que, pel que fa al deute, baixarem de les 3 vegades ebitda ja el 2024, que és un nivell molt raonable”, conclou Gómez.

Immucor, amb seu central a Norcross (Geòrgia, Estats Units) concentra més de la meitat de les vendes al seu país d’origen. En un comunicat, Marc Rubiralta, president de Werfen, va declarar ahir: “Immucor encaixa perfectame­nt amb la nostra visió i estratègia a llarg termini, s’alinea amb la nostra aposta per l’especialit­zació, i complement­a els valors de Werfen, que ampliarà la seva presència global amb una diversific­ació més gran, alhora que conservarà la seva aposta per l’especialit­zació”.

Werfen és un dels líders mundials al sector del diagnòstic, en què actua a les àrees de coagulació, acute care diagnostic­s (productes d’anàlisi completa i integrada per a sang) i autoimmuni­tat. També ofereix fabricació per a tercers de reactius i biomateria­ls, a més de software clínic i química clínica. Juntament amb l’anterior, Werfen es dedica als dispositiu­s mèdics en teràpia d’infusió i distribuei­x dispositiu­s mèdics i instrument­ació científica. El grup arriba de manera directa i indirecta a més de cent països i el 2021 va facturar 1.854 milions, un 9% més que l’any anterior.

 ?? L ?? Marc Rubiralta Giralt, president de Werfen
L Marc Rubiralta Giralt, president de Werfen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain