La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seat critica el Perte del cotxe elèctric i exigeix més ajuts

Griffiths revela que negocia més fons amb el Govern central

- Fernando h. Valls Madrid

Seat considera “insuficien­ts” els ajuts inicials del Perte del cotxe elèctric. El conseller delegat de la firma automobilí­stica, Wayne Griffiths, es va expressar ahir amb claredat per criticar el repartimen­t anunciat pel Govern central per impulsar la transició al sector, i va avisar que el tren de l’electrific­ació està passant ara i que si Espanya no hi puja “no hi ha pla B”.

Griffiths va pintar a Madrid un panorama pessimista si les inversions públiques no arriben, tant per part de l’Executiu central com dels autonòmics. “Si Espanya no s’apunta al vehicle elèctric ho faran altres països”, va advertir en un esmorzar organitzat per la Confederac­ió Espanyola de Directius i Executius (CEDE). “El 2035 no hi haurà cotxes elèctrics si no comencem ara a electrific­ar”, va afegir per reclamar a les administra­cions un esforç inversor més gran.

A Seat li ha correspost en el repartimen­t inicial del Perte del vehicle elèctric i connectat un total de 397 milions d’euros, però la firma considera que és una xifra allunyada dels seus plans inicials. “Estic una mica sorprès”, va proclamar Griffiths abans d’anunciar converses amb el Govern espanyol per ampliar aquests ajuts amb diferents fórmules.

Pel que fa a la fàbrica de bateries de Sagunt, el conseller delegat de Seat no va revelar què farà Volkswagen dies abans que s’esgoti el termini per prendre una decisió.

“Si es transforma la indústria de l’automòbil, s’han de fer aquestes inversions i s’han de fer ara mateix”, va defensar el primer executiu de Seat, que va destacar que el grup Volkswagen té previst apostar-hi amb 10.000 milions d’euros per des

envolupar i fabricar cotxes elèctrics a Espanya durant els propers anys.

La part dels particular­s també és important per a Seat. Espanya es troba a la cua d’Europa en vendes de vehicles elèctrics, va recordar Griffiths, i això “és una vergonya”. Tot just un 10% dels cotxes que es venen són cent per cent electrific­ats. A Portugal, per exemple, sense un teixit industrial tan potent com l’espanyol, se n’està venent un 20% del total. “Cal donar incentius permanents i que no siguin tan complicats d’aconseguir”, va reclamar el màxim responsabl­e de Seat.

La companyia va enviar l’estiu passat a diferents ministeris una sèrie de cartes amb propostes fiscals per a les famílies, per als cotxes d’empreses, per mi

llorar els plans Moves... “De propostes n’hi ha, i cal pressupost”, va defensar. Pel màxim directiu de Seat, un vehicle elèctric petit, per a la ciutat, s’hauria d’acostar als 20.000 euros.

Wayne Griffiths també es va mullar sobre la competènci­a de la Xina en el cotxe elèctric. Àsia no és un risc, sinó “l’alternativ­a” si Europa no comença a apostar pel cotxe elèctric, va assegurar. La competènci­a també és Corea i el Japó. Però té clar que Europa disposa d’un avantatge competitiu en la indústria automobilí­stica. El disseny, per exemple. La capacitat d’exportació o d’adaptació, també. “Hem de tenir el coratge de prendre aquests riscos i donar una imatge de futur”, va defensar.

El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, va intentar ahir calmar la indústria de l’automòbil afirmant que “creu que el Govern central està fent tot el possible perquè finalment el resultat sigui positiu”. L’Executiu autonòmic complirà, va afegir, “amb tot el que s’ha acordat” per fer realitat la factoria de Sagunt.

La fàbrica de bateries de Sagunt continua en l’aire i Ximo Puig diu que el Govern central fa “tot el possible”

 ?? César Rangel ?? Wayne Griffiths, conseller delegat de Seat
César Rangel Wayne Griffiths, conseller delegat de Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain