La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE ofereix 18.000 milions a Zelenski per finançar Ucraïna el 2023

- Beatriz Navarro Brussel·les. Correspons­al

“La Unió Europea estarà del costat d’Ucraïna el temps que faci falta”, va assegurar ahir la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, al president Volodímir Zelenski en una conversa telefònica que va girar fonamental­ment entorn de les necessitat­s de finançamen­t del país el 2023.

Von der Leyen va explicar al líder ucraïnès que aquesta setmana presentarà una proposta per transferir al país 1.500 milions d’euros mensuals el 2023, 18.000 milions en total, un model de pagaments regulars que substituir­à el sistema seguit aquest any, que ha estat marcat pels retards i bloquejos en el desemborsa­ment dels ajuts. La iniciativa, que va ser avalada pels líders europeus a la cimera de l’octubre, serà debatuda aquesta setmana pels ministres d’Economia de la UE i es materialit­zaria en forma de préstecs a molt llarg termini i sense interessos.

A les portes de les eleccions de mig mandat als Estats Units, la presidenta de la Comissió Europea mira així de calmar l’ansietat del Govern de Zelenski sobre l’ajuda occidental el 2023. Si els republican­s recuperen el control de la Cambra de Representa­nts del Congrés, ja han anunciat que reduiran el nivell de suport financer a Kíiv i l’opinió pública es mostra cada vegada més crítica a aquest suport.

Es calcula que l’Estat ucraïnès necessitar­à entre 3.000 i 4.000 milions d’euros mensuals el 2023 per cobrir les seves funcions essencials, una mica menys que durant l’any en curs gràcies a la recuperaci­ó de certa activitat econòmica. Tot i així, amb l’ajuda europea no n’hi haurà prou i “hauria de ser igualada amb una quantitat semblant per part d’altres grans donants”, recorda la Comissió Europea.

A les portes de les ‘midterm’ als EUA, Von der Leyen mira de calmar Kíiv sobre el suport occidental

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain