La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bloqueig polític a França pot forçar a dissoldre l’Assemblea Nacional

Macron i el seu partit ja es preparen per a unes eleccions, diu ‘Le Journal du Dimanche’

- Eusebio Val París. Correspons­al

El Govern francès, sense majoria, ha hagut de recórrer al decret i ja ha viscut quatre mocions de censura

Emmanuel Macron i el seu partit, Renaixemen­t, ja han començat els preparatiu­s per a unes altres eleccions legislativ­es, segons va publicar ahir en exclusiva Le Journal du Dimanche. El diari dominical va assegurar que a l’Elisi guanya terreny la idea que una dissolució de l’Assemblea Nacional serà inevitable davant les dificultat­s per governar, atès que els diputats macroniste­s van perdre la majoria als comicis del juny i l’esquerra radical i l’extrema dreta, molt fortes, han creat una tenalla de bloqueig.

La informació, que es basa en

diferents fonts, és versemblan­t, tot i que el portaveu del Govern, Olivier Véran, es va afanyar a negar que hi hagi aquests plans, almenys a curt termini. “Crec que els francesos no ho volen”, va dir el canal France 3. Véran va recordar que les quatre mocions de censura presentade­s fins ara per l’oposició han fracassat i que no hi ha una majoria alternativ­a.

No es pot descartar que la filtració sigui un globus sonda, per crear nervis i una manera de pressionar Els Republican­s (LR, dreta) perquè ajudin el Govern francès a aprovar lleis. Però la perspectiv­a d’una dissolució de l’Assemblea s’ha gestionat pels analistes des que es van saber els resultats dels comicis i es va veure com seria d’ardu tirar endavant les iniciative­s legislativ­es. De fet, el Govern francès ja ha hagut de recórrer quatre vegades, en tot just dues setmanes, a l’article 49-3 de la Constituci­ó per poder aprovar per decret, esquivant el Parlament i les esmenes, els pressupost­os de l’Estat i la llei de finançamen­t de la Seguretat Social. Aquest procedimen­t excepciona­l va posar en evidència la precarieta­t de l’Executiu francès.

Sempre, segons Le Journal du Dimanche, la maquinària de Renaixemen­t és greixada, amb una planificac­ió molt detallada, política, de personal i financera, per reaccionar amb summa rapidesa quan el president, fent servir les seves prerrogati­ves, anunciï la dissolució de la Cambra i unes altres eleccions.

Convocar els francesos una altra vegada a les urnes suposaria un alt risc per a Macron i per a l’estabilita­t del país. El que va passar l’abril del 1997 no és un bon auguri. Llavors, el president conservado­r Jacques Chirac va dissoldre l’Assemblea amb l’objectiu de tenir una majoria més àmplia, amb més marge de maniobra. Els electors, tot i això, van donar la victòria a l’esquerra i van forçar una cohabitaci­ó entre Chirac i el primer ministre, el socialista Lionel Jospin.

Macron i els seus assessors són, sens dubte, conscients dels perills d’unes eleccions, però el president no té el caràcter per aguantar, fins al 2027, una situació de paralitzac­ió en què les seves reformes es vegin frenades o desvirtuad­es. Es podria veure temptat, doncs, d’assumir el repte, a jugar-s’ho al tot o res, a plantejar als ciutadans que han de triar entre la paràlisi i el caos o una línia clara, la seva.

Una opció és esperar, donar temps per veure si LR s’avenen a col·laborar, a ser constructi­us. Endarrerir molt la decisió tindria el desavantat­ge que els comicis se celebressi­n en una situació econòmica més difícil que l’actual, en plena recessió, amb una ultradreta i una esquerra radical explotant a fons els ressorts del populisme.

 ?? WHiISTOPHT PTTIT TTSSON / AFP ?? Sense majoria a l’Assemblea, Macron ha vist com l’extrema dreta i l’esquerra radical li fan la vida molt més difícil
WHiISTOPHT PTTIT TTSSON / AFP Sense majoria a l’Assemblea, Macron ha vist com l’extrema dreta i l’esquerra radical li fan la vida molt més difícil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain