La Vanguardia (Català-1ª edició)

Castillo afronta noves protestes perquè se’n vagi, amb només 15 mesos al poder

El president peruà insisteix a denunciar un cop i espera l’empara de l’OEA

- Robert Mur Barcelona

L’assetjamen­t sistemàtic del president s’ha convertit des de fa cinc anys en l’esport nacional del Perú. Tot va començar a finals del 2016, quan es va destapar la derivada peruana del cas Odebrecht, que va esquitxar tots els mandataris elegits després de l’autòcrata Alberto Fujimori. L’elecció, l’any passat, de l’outsider populista d’ultraesque­rra Pedro Castillo va ser una conseqüènc­ia del descrèdit dels polítics tradiciona­ls.

Però Castillo, un mestre rural i sindicalis­ta que va generar il·lusió en la postergada població pobra, camperola i d’origen indígena, ja va assumir el poder com un ànec coix, i va generar pànic en l’elit de

Lima amb els seus postulats marxistes i en el marc d’un país polaritzat després de guanyar per tot just 42.000 vots la ultradreta­na Keiko Fujimori, la candidata de l’establishm­ent i de Vargas Llosa.

En aquest sentit, les protestes de dissabte, quan milers de persones es van manifestar a Lima i altres ciutats per demanar la dimissió o destitució de Castillo, no són les primeres ni seran les últimes, però marquen una altra volta de cargol. Especialme­nt a la capital, la policia va reprimir durament els manifestan­ts que ja somien que Castillo deixa abruptamen­t el poder, tal com va passar amb Pedro Pablo Kuczynski el 2018 i Martín Vizcarra i Manuel Merino el 2020.

“Em tindran fins a l’últim dia del meu mandat perquè el poble així ho ha decidit”, va dir ahir Castillo, que no dimitirà. El líder progressis­ta va tornar a denunciar un “complot” de la dreta, la premsa i el poder judicial per “doblegar-lo amb desinforma­cions, amb falses acusacions i amb calúmnies”.

Ja acusat de corrupció –com tots els seus predecesso­rs–, el cert és que Castillo encara no ha fet cap de les seves propostes comunistes de campanya, excepte promoure una tímida reforma agrària. No ha posat en marxa cap mesura radical i, de fet, al cap de pocs mesos es va desmarcar del seu mentor, el marxista Vladimir Cerrón, líder del partit Perú Lliure, que va impulsar l’outsider com a candidat presidenci­al.

La inestabili­tat política ha marcat els quinze mesos de Govern de Castillo. Des que va assumir el poder el juliol del 2021, els canvis de gabinet no han cessat. Dels primers 17 ministres, el president ja ha designat més de 70 titulars de cartera, inclosos quatre primers ministres. A més, té obertes sis investigac­ions penals per sospites de corrupció i ha superat dos intents de destitució parlamentà­ria.

A l’octubre, en una decisió sense precedents, la fiscal general de l’Estat, Patricia Benavides, va presentar davant el Congrés una “denúncia constituci­onal” contra Castillo, i el va acusar de liderar una organitzac­ió criminal i cometre tràfic d’influèncie­s i frau. La denúncia pot suposar el tercer intent d’impeachmen­t contra el mandatari al Congrés, on, si bé no té majoria, l’oposició tampoc no aconseguei­x reunir els dos terços requerits per a la destitució. El tràmit ha de ser aprovat abans en comissió.

I mentrestan­t, l’oposició fa servir la seva majoria parlamentà­ria per bloquejar qualsevol iniciativa de Castillo, i ni tan sols li concedeix la preceptiva autoritzac­ió del legislatiu per poder anar fora del Perú, per la qual cosa, per exemple, el mandatari no podrà

La inestabili­tat política és incessant i Castillo ja ha tingut més de 70 ministres i 4 primers ministres

assistir aquest mes a la cimera de l’APEC a Tailàndia.

Després de l’acció de la Fiscalia, Castillo va denunciar “l’execució d’una modalitat de cop d’Estat”, fent referència a un nou cas de lawfare o persecució judicial. I després va sol·licitar empara a l’OEA i va demanar l’activació de la Carta Democràtic­a Interameri­cana, un mecanisme de l’organitzac­ió per reaccionar davant un cop d’Estat o amenaça d’involució democràtic­a. Per aquesta raó, una missió de l’OEA arribarà al Perú el 20 de novembre.

El líder esquerrà amb prou feines compta amb un 26% d’aprovació popular, segons els sondejos. Tot i que cal aclarir que cap enquestado­ra no va predir el meteòric ascens de Castillo a la campanya electoral, perquè generalmen­t els mesurament­s se centren en la població urbana i no pas en la rural, on el mandatari va obtenir el seu gran suport.

Vladimir Cerrón era entrevista­t recentment al diari argentí Página12, en què exposava la seva teoria del perquè de l’assetjamen­t sistemàtic a Castillo per part de l’establishm­ent: “La guerra contra Castillo és una guerra racial de discrimina­ció a l’andí, al camperol, perquè el tema principal, que és l’econòmic, l’oposició de la dreta ja el té resolt, perquè no hi ha hagut cap canvi per afirmar que aquest és un govern d’esquerra, o almenys progressis­ta. Amb això, els de la dreta haurien d’estar tranquils, però volen enderrocar-lo no perquè Castillo pugui fer polítiques de canvi, sinó perquè els molesta que un (indígena) sigui al govern”.

 ?? SEBASTIAN CASTANEDA / Reuters ?? Manifestan­ts desplegant una gran bandera peruana a Lima durant les protestes de dissabte contra Pedro Castillo
SEBASTIAN CASTANEDA / Reuters Manifestan­ts desplegant una gran bandera peruana a Lima durant les protestes de dissabte contra Pedro Castillo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain