La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les renovades ‘matines’ de Sánchez resintonit­zen la Moncloa amb Ferraz

El president reuneix els dilluns els dotze integrants de l’actual nucli dur socialista

- Juan Carlos Merino Madrid

Per arrencar la setmana, la cita amb Pedro Sánchez és els dilluns, a les 9 h del matí, al palau de la Moncloa. Les reunions de matines tot just s’endarrerei­xen una hora, perquè l’agenda sempre colla, amb el renovat objectiu de greixar la coordinaci­ó entre el gabinet del president i les cúpules del Govern central i del PSOE, analitzar l’actualitat política, definir estratègie­s i línies d’atac i de defensa, a més d’evitar cacofonies i disfuncion­s. Segons el parer dels convocats a aquestes noves reunions, amb una eficàcia ja demostrada: “La connexió és ara millor que mai”, subratllen a La Vanguardia.

Perquè la Moncloa i Ferraz tornessin a sintonitza­r la mateixa ona, asseguren a la cúpula del PSOE, va ser fonamental el fitxatge com a director del gabinet de Sánchez del veterà dirigent Óscar López –que, entre altres càrrecs, va ser secretari d’organitzac­ió del partit durant el mandat d’Alfredo Pérez Rubalcaba–, el juliol de l’any passat. “Abans no hi havia manera”, al·leguen. I els recanvis empresos a la direcció del PSOE, ja el juliol d’enguany, asseguren que van culminar amb èxit l’operació de resintonit­zar la Moncloa amb Ferraz. Una qüestió d’una importànci­a vital, segons consideren, per afrontar la recta final de la legislatur­a i el cicle electoral del pròxim curs.

Després de les hecatombes

electorals socialiste­s a Madrid i a Andalusia i els successius recanvis a les cúpules de la Moncloa, del Govern central i de Ferraz, culminats el juliol passat –per tant, sense Carmen Calvo, Iván Redondo, José Luis Ábalos o Adriana Lastra, però tampoc amb ministres ni dirigents d’Unides Podem, com passava durant l’etapa de Pablo Iglesias a l’Executiu espanyol–, Pedro Sánchez va recuperar aquestes reunions de matines dels dilluns amb una alineació d’integrants completame­nt renovada.

Dotze homes i dones formen així el nou nucli dur que Sánchez cita a matines, en una fórmula de convocatòr­ia que José María Aznar ja va heretar de Manuel Fraga al Partit Popular l’any 1990 i que per mà seva va arribar a la Moncloa, on al seu torn la van mantenir amb diferents intermitèn­cies i composicio­ns José Luis Rodríguez Zapatero o Mariano Rajoy.

A les cites d’anàlisi i coordinaci­ó dels dilluns amb el president del Govern central, hi assisteixe­n ara cinc ministres, tots ells membres alhora de l’executiva de Ferraz. En concret, són el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños; la responsabl­e d’Hisenda i ara a més vicesecret­ària general del PSOE, María Jesús Montero; la ministra de Política Territoria­l i portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez; la titular de la cartera d’Educació i portaveu de l’executiva de Ferraz, Pilar Alegría; i el ministre de Cultura, Miquel Iceta.

El cap de gabinet de Sánchez a la Moncloa, Óscar López, s’asseu

La reunió és una fórmula de convocatòr­ia que Aznar va heretar de Fraga al PP del 1990

“La connexió és millor que mai”, reconeixen al PSOE a la recta final de la legislatur­a i davant el curs electoral

a més en aquestes matines al costat del secretari d’organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán, i el secretari d’estratègia i acció electoral de Ferraz, Javier Izquierdo. També assisteixe­n a aquestes reunions el nou portaveu del grup socialista al Congrés, Patxi López, i la portaveu al Senat, Eva Granados.

I completen l’organigram­a d’aquest nou nucli dur de Sánchez el secretari d’Estat de Comunicaci­ó, Francesc Vallès, i el director de comunicaci­ó del PSOE, Ion Antolín.

Malgrat que a Ferraz admeten que ara la connexió amb el Govern central ja està “perfectame­nt greixada” –amb les matines a la Moncloa i la reunió de l’executiva federal del PSOE, també els dilluns, durant la setmana se sumen una altra infinitat de cites– i també assumeixen, tot i això, que encara es poden produir algunes bretxes de coordinaci­ó per les quals s’escapen assumptes difícils que acaben esclatant en el debat públic, com va passar amb la recent pugna interna sobre la llei trans. “Se’ns va escapar de les mans”, reconeixen. Tota regla té la seva excepció.

 ?? MarceaA nAeAcJ o aeuMets ?? Bolaños i Sánchez, en un acte de memòria històrica celebrat a finals d’octubre
MarceaA nAeAcJ o aeuMets Bolaños i Sánchez, en un acte de memòria històrica celebrat a finals d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain