La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eix logístic Barcelona-Tarragona

-

Tant el Govern central com la Generalita­t han de tenir molt present en la seva programaci­ó d’inversions en infraestru­ctures les conclusion­s de l’estudi que acaba de realitzar Ferrmed. Aquesta associació, amb seu a brussel·les, recomana a la unió europea concentrar les inversions de l’european Green Deal en els principals hubs logístics del continent, un dels quals –el tercer en importànci­a per densitat de trànsit– és l’eix logístic barcelona-Tarragona, després de la conca del ruhr (Alemanya) i de la regió entorn de milà. És urgent, per tant, intensific­ar els contactes amb les autoritats de brussel·les per definir, projectar i pressupost­ar les inversions per millorar l’eficiència, la capacitat i la sostenibil­itat d’aquest eix logístic, que connecta amb saragossa i amb la resta del corredor mediterran­i.

l’estudi de Ferrmed, en el qual han participat prop de 25 experts de tot europa, proposa una sèrie de solucions per integrar el trànsit carretera-ferrocarri­l i aconseguir que els remolcs dels camions per a distàncies llargues (més de 300 quilòmetre­s) puguin transporta­r-se per tren d’una manera flexible, ràpida i eficient per estalviar costos i reduir emissions contaminan­ts.

la potenciaci­ó del ferrocarri­l en l’eix logístic barcelonaT­arragona, en el marc del corredor mediterran­i, encaixa en l’objectiu de la ue d’aconseguir que el 2030 el 30% del transport de llarg recorregut es faci per ferrocarri­l.

la densitat de trànsit de l’eix logístic barcelona-Tarragona ha estat mesurada pel transport que circula per aquest trajecte i va més enllà dels 300 quilòmetre­s, sense comptabili­tzar per tant els trajectes de proximitat. Per a aquest tipus de llargs recorregut­s el ferrocarri­l és molt més útil, barat i sostenible.

Actualment la gran majoria del transport en l’eix logístic barcelona-Tarragona, per no dir la pràctica totalitat, es fa per carretera. Això és molt ineficient, genera molta contaminac­ió i congestion­a la xarxa de carreteres i autopistes. en canvi, el ferrocarri­l té una gran capacitat de transport que està actualment inutilitza­da per la falta de les inversions adequades en les infraestru­ctures i en els sistemes d’intermodal­itat.

en aquest sentit, la posada a punt de l’eix ferroviari Tarragona-barcelonaf­rontera francesa és fonamental, ja que el trànsit creixent de camions de gran tonatge col·lapsa les autopistes i provoca un augment del risc d’accidents.

Com assenyala l’esmentat estudi de Ferrmed no es tracta que ferrocarri­l i carretera competeixi­n entre si, sinó que el ferrocarri­l es posi al servei del transport per carretera per als viatges de llarga distància, amb fórmules flexibles que permetin un transvasam­ent fàcil de la càrrega d’un camió a un tren i viceversa. són les administra­cions públiques, tant les europees com la central i l’autonòmica, que s’han de posar a treballar ara en aquesta línia.

És el tercer d’Europa i necessita una aposta pel ferrocarri­l per ser eficient i sostenible

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain