La Vanguardia (Català-1ª edició)

Valium, Orfidal i Trankimazi­n

-

la setmana passada vam saber que espanya és el primer país del món en el consum d’ansiolític­s. l’oCu, paral·lelament, denunciava que les benzodiaze­pines són els medicament­s als quals més es recorre per tractar l’ansietat o fins i tot l’insomni. líders en l’ús de medicament­s com valium, orfidal o Trankimazi­n, pastilles que generen dependènci­a. el més preocupant és que l’ús de tranquil·litzants o sedants entre els joves de 14 a 18 anys s’ha disparat a espanya (gairebé un 14% dels xavals consumeixe­n aquests psicofàrma­cs, i la majoria, sense recepta mèdica) segons ha denunciat l’oCu.

vivim en una època on la imatge és tan important que deixarem de comprar miralls per evitar veure reflectits els nostres defectes. i això, que per a un adult ja resulta complicat, per a una noia o un noi es converteix en insuportab­le. Cossos perfectes, retocats, mani

Tenim un repte per davant d’obligat compliment i és el de la salut mental

pulats a les xarxes que influeixen en la manera d’actuar en les seves vides. obsessió per l’exterior amb efectes nocius a l’interior, i per resoldre’ls utilitzen els ansiolític­s per evitar afrontar el problema.

Ja sabíem que els joves estaven sols, però els que estaven sols ara se’n senten més... sigui pel desmesurat ús de la tecnologia convertida en el seu millor amic/amiga, pels estigmes que alguns adolescent­s senten com a propis o per la pandèmia del coronaviru­s i les seves innombrabl­es conseqüènc­ies (aïllament, tancament...) . Hi ha un individual­isme en la societat actual que fa pensar als xavals que, de la mateixa manera que els vídeos de TikTok duren trenta segons, resoldran el seu malestar en el mateix temps o fins i tot amb una de les frases de l’any: “ves-te’n a un psicòleg”. i no n’hi ha suficients en la sanitat publica per resoldre uns problemes que s’haurien de solucionar, en la majoria de casos, amb l’ajuda enfortidor­a de l’entorn familiar i, per descomptat i encara que soni a quimera, amb mesures governamen­tals que frenin l’impacte econòmic, social i laboral que pateix, més que ningú, la gent jove.

Tenim un repte per davant d’obligat compliment i és el de la salut mental. el que desconeixí­em els qui ja som adults ho hem d’evitar als més joves. i en això sí que és obligat sortir-ne junts. Per dormir millor... i sense pastilles. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain