La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una protesta basta

- Josep Pedrerol

Proposo un petit exercici d’imaginació des del sofà, cadira, vagó de metro o onsevulga que estigueu llegint aquesta columna. Aquí va: entreu en un museu, us quedeu absorts amb les meravelles que l’inunden, passegeu sense rumb per les seves sales, imbuïu-vos de la seva bellesa i serenitat o asseieu-vos en un banc simplement a observar, amb la mirada gairebé perduda. Pau i harmonia total, veritat?

També és un dels pitjors escenaris per muntar una performanc­e en forma de protesta. resulta que ara la moda de l’activisme radical és entrar en aquests espais amb puré, pastís o goma d’enganxar (ocult, per descomptat) i fer una mala passada/gamberrada/delicte que no va enlloc. l’última víctima ha estat un Goya. Com abans ho van ser obres de van Gogh o Picasso. Déu-n’hi-do. i tot per protestar contra... algú ho sap? us ha arribat el missatge reivindica­tiu? sabem quines són realment les seves quei

Que deixin de tacar quadres als museus i pensin en una manera cívica de protestar

xes? Poca gent, o ningú, s’ha assabentat en profundita­t del que demanen. És molt senzill. l’efectisme de les seves protestes genera impacte en la societat i titulars potents en la premsa, però cap empatia o interès pel que reclamen. el rebuig és el sentiment més generalitz­at i enterra el fons de les seves actuacions.

no em fico en les raons de les protestes, en alguns casos més que justificad­es. A tots ens haurien de preocupar, i molt, el medi ambient i les conseqüènc­ies que tenen les accions de l’ésser humà. Cal actuar, però aquest no és el camí. em sorprèn que s’utilitzi l’amenaça a l’art per reivindica­r alguna cosa. bellesa bruta, ni més ni menys. Quin absurd, quin disbarat. Darrere de cada obra hi ha una història, una manera d’expressar en una tela les pors, alegries o tristeses.

la pintura és una meravellos­a manera de comunicar, de provocar reaccions en els qui l’observen i en gaudeixen. els activistes busquen cridar l’atenció de les autoritats i la societat, però d’una manera basta. De debò no serviria un vídeo d’impacte a les xarxes socials? no ajudaria a conscienci­ar? i una manifestac­ió massiva i pacifica? el que sigui, però que deixin de tacar quadres als museus i pensin en una manera cívica de protestar. i, sobretot, intel·ligent. Així no aconseguir­an res més que acabar a la comissaria.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain