La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU apressa els països a fer front al “caos climàtic”

La pujada del nivell del mar es duplica en 30 anys, avisa l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial

- Antonio i o Barc lona

LLa cimera d’Egipte es posa en marxa amb l’ànim de recuperar el diàleg i impulsar l’Acord de París

a cimera del clima de l’ONU, que se celebra a Egipte, va començar ahir amb noves evidències dels efectes de l’escalfamen­t, recollides aquest mateix any. “Hem de respondre al senyal de socors del planeta amb una acció climàtica ambiciosa i creïble”, va indicar António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, en una intervenci­ó, després de valorar l’informe sobre L’Estat del Planeta el 2022, de l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM). Guterres reclama actuar contra “el caos climàtic” que descriu aquest informe.

“Com mostra tan clarament l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial, el canvi està passant a una velocitat catastròfi­ca, destrossan­t vides i mitjans de subsistènc­ia a tots els continents”, va valorar el secretari general a la jornada en què es va inaugurar la conferènci­a.

L’informe de l’OMM assenyala que els últims vuit anys (incloenthi les dades fins al setembre d’aquest any) han estat els més càlids que s’han registrat, “cosa que fa que cada onada de calor sigui més intensa i potencialm­ent mortal, especialme­nt per a les poblacions vulnerable­s”, destaca Guterres.

“El nivell del mar està augmentant al doble de la velocitat de la dècada del 1990, cosa que representa una amenaça existencia­l per als estats insulars de baixa altitud i amenaça milers de milions de persones a les regions costaneres”, afegeix.

El més rellevant de l’informe, efectivame­nt, són les dades sobre l’elevació del nivell del mar, a causa de l’escalfamen­t. Aquest ritme de pujada s’ha disparat, especialme­nt els dos últims anys. A mesura que augmenten les temperatur­es, la contínua fosa del gel a terra, així com l’expansió tèrmica de les aigües, contribuei­x encara més a accelerar la pujada. Des del gener del 2020, el nivell global del mar ha augmentat gairebé deu mil·límetres. Encara que pugui semblar que això no sigui significat­iu, representa un 10% de l’augment general del nivell del mar que s’ha registrat des que es van començar els mesurament­s el 1993; en només dos anys! Tot això indica que “la taxa d’aquesta pujada s’està accelerant”, diu l’informe.

La pujada mitjana ha estat de 3,4 mil·límetres per any els últims 30 anys (1993-2022), però la taxa anual s’ha duplicat entre la primera dècada de la qual hi ha dades (1993-2002) i l’última (20132022). Si comparem aquestes dues dècades, s’ha passat de 2,1 mil·límetres a 4,4 mil·límetres a l’any.

La temperatur­a mitjana mundial el 2022 –amb dades fins al setembre: s’estima en 1,15°C per sobre de la mitjana preindustr­ial (1850-1900). Si les temperatur­es anormalmen­t càlides continuen fins al final d’any, les dades que s’han fet servir en l’anàlisi situarien el 2022 com el cinquè o sisè any més càlid que s’ha registrat des del 1850.

Mentrestan­t, a Suïssa un 6% del volum de gel de les glaceres s’ha perdut entre el 2021 i el 2022, després d’haver registrat una capa de neu hivernal baixa, episodis de pols del Sàhara i un clima excepciona­lment càlid aquest estiu. Entre el 2001 i el 2022 el volum de gel glacial a Suïssa va disminuir de 77 km3 a 49 km3.

La conferènci­a de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) comença amb la complicada meta de garantir el compliment de l’Acord de París. La COP27 se celebra en el context d’una ambició insuficien­t mostrada pels països per frenar les emissions de gasos hivernacle. Segons el Grup Intergover­namental sobre el Canvi Climàtic de l’ONU, les emissions de CO s’han de re

2 duir un 45% per al 2030, en com

paració amb els nivells del 2010, per limitar l’augment de la temperatur­a a 1,5ºC aquest segle. Això és crucial per evitar els pitjors efectes de l’escalfamen­t (incloent-hi sequeres, onades de calor i pluges més freqüents i importants).

L’informe publicat per l’ONU abans de la COP27 mostra que els esforços continuen sent insuficien­ts, i la previsió marca pujades d’entre 2,5ºC i 2,8ºC malgrat que es frena la corba creixent d’emissions globals.

Des de la cita de Glasgow el 2021, només 29 dels 194 països que s’hi van comprometr­e han presentat plans nacionals addicional­s més estrictes. “La prova de foc d’aquesta i de totes les futures conferènci­es és saber fins a quin punt les deliberaci­ons van acompanyad­es d’acció”, va dir el secretari executiu de Canvi Climàtic de l’ONU, Simon Stiell.

Al discurs d’obertura va demanar als governs que se centrin a aconseguir un canvi transforma­dor cap a l’aplicació de l’Acord de París i convertir les negociacio­ns en accions concretes. En segon lloc, va reclamar centrar els progressos en els treballs sobre adaptació, finançamen­t i pèrdues i danys (vegeu la informació adjun

ta). I la tercera petició va ser millorar la transparèn­cia i la rendició de comptes en el procés d’avaluació de les aportacion­s que presenten els governs.

Sameh Shoukry, ministre de Relacions Exteriors d’Egipte i president de la COP27, va considerar que és un “moment decisiu” per a l’acció climàtica. “El multilater­alisme està sent desafiat per la geopolític­a, l’augment dels preus en espiral i les creixents crisis financeres, alhora que diferents països castigats per la pandèmia amb prou feines s’han recuperat i els desastres greus i devastador­s induïts pel canvi climàtic cada vegada són més freqüents”, va exposar. Va insistir que aquesta COP27 crea “una oportunita­t única” perquè el món “s’uneixi”, es restauri la confiança en el diàleg internacio­nal i “augmenti la nostra ambició i acció en la lluita contra el canvi climàtic”.

La previsió és que hi vagin uns 110 líders mundials, que molts parlaran avui i demà; s’espera que el president dels Estats Units, Joe Biden, hi arribi d’aquí uns dies. Però moltes figures importants, incloent-hi el president de la Xina, Xi Jinping, i el primer ministre, Narendra Modi, no hi aniran.

 ?? ?? El Govern d’Egipte ha prohibit les manifestac­ions, però ha tolerat algunes concentrac­ions a la porta on se celebra la COP
El Govern d’Egipte ha prohibit les manifestac­ions, però ha tolerat algunes concentrac­ions a la porta on se celebra la COP
 ?? JOSEPH EID / AFP ??
JOSEPH EID / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain