La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pagar ‘pèrdues i danys’, el gran debat

-

Les converses sobre el canvi climàtic de l’ONU van començar amb un acord que permetrà discutir com pagar les pèrdues i danys causats pels successos climàtics extrems ja constatats als països més vulnerable­s (inclosos els insulars). L’acord permetrà a diplomàtic­s i líders debatre oficialmen­t aquesta qüestió en la conferènci­a. El ministre de Relacions Exteriors d’Egipte, Sameh Shoukry, va dir que aquest avenç es va aconseguir després de 48 hores d’intenses converses. No obstant això, la intenció és assolir un acord definitiu sobre pèrdues i danys el 2024 “com a molt tard”.

Els països en desenvolup­ament i els petits estats insulars van intensific­ar les últimes setmanes la pressió per tractar aquest assumpte. És una demanda que ha estat sobre la taula des de la dècada del 1990. Tot i això, els països rics han donat allargs a la qüestió.

El seu temor és que es produeixi una allau de demandes de milers de milions de dòlars en compensaci­ons.

Els recents desastres climàtics (com els registrats al Pakistan) han revitalitz­at la demanda, tot i que la discussió se centra en la idea d’oferir més reparacion­s que compensaci­ons.

“Aquest és un tema difícil. Ha estat flotant durant més de 30 anys”, va dir Simon Stiell, secretari executiu del Conveni de Canvi Climàtic.

La inclusió en l’agenda oficial es va produir després de llargues negociacio­ns durant hores prèvies, ja que es volia evitar una desordenad­a batalla dialèctica durant la primera hora de la conferènci­a.

Ara faltaria dilucidar quin tipus de pèrdues i danys rebrien assistènci­a o com encaixa tot això amb l’ajuda internacio­nal en marxa. També s’haurà de definir si es crea una agència o una oficina específica, o com s’integra amb els altres fons del Conveni de Canvi Climàtic (fons verd o fons d’adaptació) que ja comporten inversions específiqu­es en projectes sobre el terreny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain