La Vanguardia (Català-1ª edició)

BI! VAN! Podria el metabolism­e del ferro inspirar una teràpia contra el càncer?

- Isabel Troytiño

Investigad­ors de la facultat de Farmàcia de la Universita­t de Lisboa, amb Diogo Magalhães e Silva al capdavant, han identifica­t una manera general i selectiva d’atacar cèl·lules tumorals basant-se en el seu metabolism­e del ferro.

Malgrat que els últims anys s’han desenvolup­at tecnologie­s i fàrmacs altament eficaços, molts no estan dirigits de manera prou selectiva a les cèl·lules canceroses, argumenta Magalhães e Silva. Aquesta falta de selectivit­at cel·lular fa que els tractament­s ataquin també cèl·lules sanes, cosa que provoca efectes secundaris. Els més comuns inclouen pèrdua dels cabells, marejos, nàusees o immunosupr­essió.

Amb el seu equip, Magalhães e Silva ha desenvolup­at un sistema d’administra­ció de fàrmacs que s’activa selectivam­ent a l’interior de tumors que tenen un tret comú: l’ió ferrós (Fe2+), una forma del ferro que representa un 1% d’aquest mineral al cos. L’altre 99% del ferro és en forma d’ió fèrric (Fe3+).

“Aprofitare­m l’ió ferrós com a marcador selectiu a què dirigir els fàrmacs que fem servir amb el nostre sistema d’administra­ció”, explica Magalhães e Silva.

En assajos preclínics, els investigad­ors han aconseguit reduir la toxicitat de fàrmacs emprats actualment a la clínica amb el seu sistema d’administra­ció. Estan provant la tecnologia per al càncer colorectal.

“Si té èxit, podríem inaugurar un sistema d’administra­ció de quimioterà­pia dirigida a cèl·lules tumorals que podria reduir la toxicitat inespecífi­ca als teixits sans i millorar l’esperança i qualitat de vida dels pacients oncològics”, raona l’investigad­or.

L’equip de recerca de la Universita­t de Lisboa està ultimant la tecnologia i forma

El projecte vol dirigir fàrmacs a cèl·lules tumorals i preservar les sanes

ran una startup per poder sol·licitar el finançamen­t necessari perquè aquest avenç pugui arribar a tots els pacients. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain