La Vanguardia (Català-1ª edició)

Silenci, sisplau

- Albert Montagut

Fa uns anys en un vagó del silenci d’un tren que cobria el trajecte Copenhague­n-Göteborg, un treballado­r de la companyia ferroviàri­a sueca va cridar l’atenció a un passatger perquè quan girava els fulls del diari de paper feia soroll. El passatger va demanar disculpes assentint amb un moviment de cap, va doblegar el diari i es va sumar al silenci sepulcral que hi havia al vagó.

Fa uns dies, camí de la Universita­t Autònoma, vaig entrar, a primera hora, en un vagó atapeït de viatgers i, sorprenent­ment, el silenci era total. Total és total. I aquell so del silenci em va sorprendre. Quan vam arribar a l’estació de Sarrià, un grup de nenes preadolesc­ents van entrar al vagó i, assegudes a terra, van començar a parlar en veu alta. Res no em sembla més urbà, democràtic i exemple de felicitat absoluta que un grup de nenes rient i parlant de les seves coses camí de l’escola. Van trencar la calma, però van alegrar, almenys a mi, la matinal. Quan van baixar a Sant Cugat es va fer el silenci altre cop.

Una altra cosa ja és de tornada a Barcelona. L’ensopiment matinal ja ha desaparegu­t i és el moment quan els estudiants més grans i els adults es deixen anar a parlar. No són conscients que les seves converses per telèfon solen molestar, com també les xerrades en veu alta. S’ha escrit molt dels passatgers que parlen en veu alta a l’AVE. Fa poc, un passatger que viatjava a Atocha parlava gairebé a ple pulmó a les set del matí, poc després que Renfe emetés un vídeo reclamant silenci i respecte per als altres passatgers.

És ridícul, a més de molest, que moltes converses de vagó delatin maniobres d’empresa, acomiadame­nts imminents, insults a tercers amb noms i cognoms o estratègie­s comercials. Malgrat que s’ha publicitat mil vegades que no s’ha de parlar a l’AVE, hi continua havent exemplars d’aquesta raça que estan disposats a amargar els viatges, i són a gairebé tots els vagons. Jo mateix vaig haver d’aturar la redacció d’aquest article, que vaig començar a escriure en un vagó dels Ferrocarri­ls camí de Bellaterra, perquè era inconseqüe­nt amb l’arrencada de l’article. El tecleig del MacBook segurament molestava el meu veí de seient. Ja a casa vaig acabar el text, amb música d’Alexa inclosa.

Els llatins tenim moltes virtuts i no crec que una sigui que, pel fet de ser-ho, no puguem complir les regles de convivènci­a més senzilles, com guardar silenci en un vagó del silenci. El silenci és, aquests dies, un bé preuat. Tant de bo poguéssim tenir més oportunita­ts de gaudir-ne, però per això hem de mantenir la boca callada, el mòbil i la siri del rellotge en off i l’ordinador a la motxilla. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain