La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘El fin del amor’, una reflexió sobre què vol dir sentir-se lliure

Prime Video estrena l’adaptació del llibre de Tamara Tenenbaum

- FRancEsc PUIg Barcelona

Com pot ser que una dona que ha crescut en un context sociocultu­ral de judaisme ortodox acabi sent un referent del feminisme a l’Argentina? És la reflexió que va atreure Leticia Dolera per unir-se al projecte d’El fin del amor, la nova sèrie d’Amazon Prime Video que adapta el llibre homònim de la filòsofa argentina Tamara Tenenbaum. Un assaig que es mou entre l’autobiogra­fia i el manifest feminista sobre com s’entén avui l’amor i a quines trampes i contradicc­ions cal enfrontar-se.

Protagonit­zada per Lali Espósito ( Sky Rojo) i en clau de comèdia dramàtica, la sèrie explora el viatge d’una atrevida filòsofa de la cultura pop que es rebel·la contra l’amor romàntic i la monogàmia en una recerca per descobrir el seu veritable desig. Després d’enfrontar-se a la seva educació jueva ortodoxa a Buenos Aires, la protagonis­ta, la Tamara, deixa el seu xicot per rebel·lar-se contra el concepte tradiciona­l del romanticis­me, com ja ho va fer abans amb la seva vida religiosa.

És el fil conductor d’una història que ha aplegat en la producció executiva

quatre dones: la showrunner Erika Halvorsen, l’autora del llibre, Tamara Tenenbaum, l’actriu i cantant Lali Espósito i l’actriu i directora Leticia Dolera, que també fa un petit cameo al principi de la sèrie i que dirigeix els dos primers episodis.

Després de llegir l’assaig, Erika Halvorsen, showrunner de la sèrie, va contactar amb Tamara Tenenbaum per desenvolup­ar el projecte. Més tard, van contactar amb Lali Espósito per fer més gran el projecte i aprofitar l’èxit de l’actriu a Llatinoamè­rica. La quarta pota de la producció executiva va arribar quan l’Erika, que havia vist Vida perfecta, “té una intuïció i considera que jo soc la directora ideal per traslladar aquell univers de pàgines i paraules en imatges i sons”, comenta Dolera a La Vanguardia.

Després de llegir el guió, Dolera va quedar “molt fascinada per aquell

acostament de la sèrie cap a la contradicc­ió humana”. La va atrapar aquesta dona de 30 anys que, “de sobte, és un referent del feminisme i parla de la llibertat de les dones, mentre ella sent i s’adona que en la seva vida no se sent lliure”. Llavors emprèn un viatge cap a aquell sentiment de llibertat, “però què és la llibertat?, què és sentir-se lliure?”.

En aquest camí cap a la llibertat, la Tamara trenca amb la seva parella i fa un viatge cap al passat, cap a la religió i cap a la família. “El tema realment filosòfic de la sèrie és, i el pots vincular a l’amor o al que tu vulguis, què és la llibertat i si necessitem estructure­s que puguem trencar per sentir-nos lliures”, continua l’actriu i directora barcelonin­a. “Si tinc una parella i hi trenco, llavors em sento lliure, però no acabaré en una altra estructura, com ara la solteria?”, planteja Dolera, que reflexiona sobre si una estructura que oprimeix també et conté, i ho exemplific­a en una cotilla. “És una reflexió molt interessan­t de com fugim de les estructure­s que ens oprimeixen, però acabem en d’altres perquè potser les necessitem, i potser només et sents lliure quan estàs trencant una cotilla, almenys durant una estona”.

Leticia Dolera es va involucrar en el projecte “per l’acostament de la sèrie a la contradicc­ió humana”

 ?? MARCOS_LUDEVID / AMAZON PRIME VIDEO ?? Lali Espósito, Vera Spinetta i Julieta Zapiola en una de les imatges de la nova sèrie
MARCOS_LUDEVID / AMAZON PRIME VIDEO Lali Espósito, Vera Spinetta i Julieta Zapiola en una de les imatges de la nova sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain