La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Envestit, el peix, a la xarxa. Canto com un colom en zel.

2 La part posterior de l’iglú. Immergí en l’estudi dels balnearis de Caldes de Montbui. Amenaça dental de llop. 3 Penetri. Branca al jardí dels hare krishna. Totes sense os. 4 Nitrogen. Pequinès a les petxines. Posis dos manuscrits l’un al costat de l’altre, per comparar-los.

5 El cor de l’hereu. Morals i mig estètics. La lletra grega dels vídeos més antics.

6 Tocà vores. Fil de llana pentinada. Símbol septentrio­nal. 7 Balla sense les bessones. Relatius al satèl·lit de la Terra. Mama sense ajuntar els llavis. 8 Armadura verda. Aguanta la pancarta que demana socors. Predecesso­r semàntic d’un mot. 9 Clavar un punyal per fer sang. Arçot d’espia. Ben agitat. 10 Iode. Ens viu. Fatiguis a mitja tarda. 11 Defallit entre les del pentagrama. Pinces de cirurgià. Sentits. 12 Fotografia. Palmeretes. Al bell mig del cel. 13 Al capdamunt de la península ibèrica. Dissol. Hi són. 14 Acostumem a revestir terres amb rajoles. Observat des del capdamunt d’una torre de guaita.

VERTICALS 1 Broc d’un llum. T’associïs a una associació d’esmolets. 2 Comença a produir runa. El verb que li toca sempre a les víctimes. Trona elevada de predicador.

3 Còpula. Llengua eslava que es parla a Praga. Prega. Angle recte. 4 Faci un cop de volant. Estacions de servei al bell mig del desert. Teresa Diumenjó Escobar.

5 Compostos orgànics que deriven de l’amoníac. Naveguem a la manera de Xènius. 6 Tub foradat pel mig. Radicals orgànics univalents derivats de l’età. Tenies una certa identitat. 7 De l’os. Matricial. Ho elabora musicalmen­t. 8 Piadosa. Sopars com el que Jesucrist va fer amb els deixebles la vigília de la passió. Instal·lat entre el brancatge. 9 Acaba com comença. L’adverbi dels excessos. Agrado. Avisa per la pèrdua de la targeta de crèdit.

10 Mata que pren cura dels anagrames. Vomitava. Alè agitat. 11 El cor d’en Carles. La distància a la qual pot arribar el gos quan tiba tota la corda. En un cert sentit, esporangis que amaguen els bascos.

12 Anem més enllà. Repetí una vegada i una altra. 13 Sofert a la menuda. Conjunt de tot allò en què una institució o una persona són competents. Dues escales de pintor obertes de perfil. 14 Olivera d’una varietat originària d’Olesa que dona una oliva negra i rodona. Estant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain