La Vanguardia (Català-1ª edició)

Divo Fagioli

- Jordi Maddal"no

Il Pomo d’Oro & F g ol

O r ‘Ariod nt ’, d G. F. Händ l

lo d P l u d l Músic (=>?@>BB)

Espectacul­ar prestació la del contrateno­r argentí Franco Fagioli com a cap de cartell de l’òpera Ariodante (1735), de Händel, a la inauguraci­ó del cicle Palau Òpera. Considerat per molts com el millor cantant de la seva corda i estil al món, no va defraudar fans i escèptics amb un desplegame­nt de virtuosism­e canor només a l’abast dels grans. La veu sempre present, per projecció i posició, de fraseig mòrbid, esculpida amb finor en tot el registre i amb una tècnica suprema que flueix en colorature­s impossible­s com en la pirotècnic­a Con l’ali di costanza, o en l’icònic lament Scherza infida, que va rematar amb un cant d’eximi legato. En aquesta ària estrella de l’òpera només es va trobar a faltar un punt de més incisió dramàtica al solo de fagot des de la fabulosa orquestra Il Pomo d’Oro.

Al podi, George Petrou es va encarregar d’incidir en dinàmiques contrastad­es, amb tempi sempre fogosos i teatralmen­t dramàtics o elegíacs, dibuixats amb silencis, glissandi i un colorit barroc que va fer justícia a la meravellos­a partitura del millor Händel. La resta del repartimen­t va seguir la línia fugaç de Fagioli, amb una Ginevra delicada i de timbre ters de Mélissa Petit, molt aplaudida a Il mio crudel martoro, encara que falta una incisió emocional més gran. Efectiu el Polinesso de la mezzo Luciana Mancini, de projecció curta però tècnicamen­t molt eficient, ovacionada a Dover, giustizia. D’agut lluminós i vibrant la Dalinda de la soprano Sarah Gilford, deliciosa a Neghittosi, en contrast amb el sonor rei del jove baix Alex Rosen, d’agut endarrerit en la seva emissió. Finalment, estranya posició segons el registre del tenor Nicholas Phan com a Lucarnio, la virtut més gran de qui va ser la sensible expressió del seu cant.

Fagioli, com un Rei Sol, va sortir i va entrar a les seves intervenci­ons sense compartir cadira amb els seus companys, com s’acostuma a les òperes en versió de concert. Un comportame­nt estrany que va enlletgir la felicitat musical que va aixecar el públic al final.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain