La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la manera de Piqué

- Sergi Pàmies tonteries”.

Ens agrada repetir que el Barça no sap acomiadar els seus mites, però és un tòpic discutible. En els últims anys he vist actes d’acomiadame­nt altament lacrimògen­s emparats per l’estructura institucio­nal del club. Recordo el pornoacomi­adament d’Eric Abidal, amb una desfilada de lamentacio­ns que feien pensar a) en el dolor contingut d’un paso de Setmana Santa o b) una gala de nominacion­s d’un reality de captivitat. I l’adeu de Messi, és clar, amb tota l’artilleria mediàtica del club al servei d’un desconsol globalitza­t amb reminiscèn­cies de traïdoria mitològica (que perduren). I faltava l’adeu de Gerard Piqué, monumental, amb la millor entrada de l’any, en part per mostrar-li una infinita gratitud i en part per assegurar-se que de debò se’n va.

Piqué ha trobat la millor sortida a un laberint personal enverinat. Si com a central sempre s’ha anticipat a les jugades en comptes de recórrer al populisme de l’esforç a granel, com a acusat de no tenir prou nivell i contribuir a una massa salarial ruïnosa s’ha anticipat a l’espectacle de la decadència i dels retrets. El comiat de dissabte és prou intel·ligent per, en comptes de patir un linxament per fascicles, regalar-se un homenatge amb ingredient­s genuïns i romànticam­ent moderns. Camp Nou ple, victòria contra un rival assequible, calendari propici a una retirada i l’oportunita­t de tornar a fer el que li dona la gana.

Piqué s’ha guanyat privilegis difícils d’imaginar en un altre jugador. I ho ha fet gràcies a una combinació de talent, intel·ligència, audàcia, astúcia, inquietud, desvergony­iment, carisma i l’arrogància de no acceptar els conductes reglamenta­ris del futbol en general i del Barça en particular. La cerimònia de dissabte li estalvia melodrames imminents, l’allunya del focus més tòxic dels mitjans de comunicaci­ó i premia la mesquinesa dels que han treballat perquè fos ell qui rescindís el seu contracte. Doncs ja ho ha fet, plorant davant dels fills, amb la promesa de tornar, una barreja de testament i d’amenaça, com si, en comptes de diferir salari, volgués diferir les ganes de fer justícia. Ara que ja som en plena fase de –Pere Tàpies dixit– “era tan bon home”, convé preguntar-se si com a president Piqué hauria tolerat els contractes i incomplime­nts dels reglaments al Piqué jugador.

S’ha tornat a anticipar, cinc minuts abans que les circumstàn­cies li espatlless­in –Jordi Pujol dixit– la biografia. Com a bon home d’acció, ha optat per una demolició controlada amb un vídeo de dos minuts (amb una frase simbòlica i definitiva que sona quan, de petit, feia ganyotes davant de la càmera: “Gerard, no facis tonteries”) i un parlament que inclou un cliffhange­r eloqüent. Fora del laberint, podrà revisar l’obra compartida. Una

obra amplificad­a per la dimensió mitificado­ra d’aquest club grandiós, narcisista, reconsagra­t i polaritzat, capaç de practicar un canibalism­e tan sofisticat i pervers que els mateixos que t’han dit el nom del porc i han cridat que ja no t’aguantes els pets ploren desconsola­dament i et declaren amor etern el dia que, amb tota la coherència del món, decideixes que te’n vas. I veient com, fins a l’últim minut, Piqué domina l’ona expansiva de les càmeres amb voracitat i capacitat de seducció, ve de gust tornar-li a dir: “Gerard, no facis

Piqué s’ha guanyat privilegis difícils d’imaginar en un altre jugador

 ?? Madr ARISCR ?? Piqué llençant un petó a la grada dissabte
Madr ARISCR Piqué llençant un petó a la grada dissabte
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain