La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bagnaia culmina la remuntada de la història

El de Ducati, primer italià que es corona des de Valentino Rossi el 2009

- Ton López Jordà Barcelona

La classe reina del motociclis­me té un nou rei: Pecco Bagnaia. Torinès de 25 anys, en la quarta temporada a MotoGP, el pilot de Ducati va culminar en l’última cursa de l’any la remuntada més bèstia de la història per proclamar-se campió, el primer italià que es corona des de Valentino Rossi el 2009: Pecco va retallar la barbaritat de 91 punts en vuit curses a Fabio Quartararo, que no va poder obrar el miracle en l’última cita de Xest.

“És increïble... Veient des d’on vaig començar a recuperar-me, des que estava a 91 punts (del líder), és increïble... El meu equip ha fet una grandíssim­a feina. Estic molt emocionat”, deia un Bagnaia visiblemen­t tocat per la tensió acumulada dels últims tres mesos de vertigen, d’escalada sorprenent mai vista abans a la classe reina, que parla de la seva tenacitat, però també de la desfeta de Quartararo, abandonat a la seva sort per Yamaha, i de la feina col·lectiva de l’exèrcit de Ducati, tots per a un, per recuperar la corona 15 anys després de l’èxit de Casey Stoner (2007).

El Mundial 2022 de MotoGP passarà a la història com el de la remuntada colossal de Bagnaia: després d’un començamen­t de temporada pèssim (tenia un punt en les dues primeres curses), a mitjan temporada, després del quart zero de l’any a Sachsenrin­g (10a cursade les 20), l’italià estava pràcticame­nt desnonat, a 91 punts d’un Quartararo sòlid, llançat a buscar el títol. “Ara per ara no soc gaire positiu. Serà gairebé impossible, però ho intentarem”, deia l’italià, que va tocar fons.

“Des d’Alemanya vaig començar a entendre per què anava ràpid però queia tant, amb el meu entorn ho vam analitzar i ho vam capgirar”, explicava a DAZN TV. Va fer creu i ratlla, es va aferrar al manillar de la Ducati, va minimitzar els errors i va començar a guanyar. Va enllaçar quatre triomfs seguits –Assen, Silverston­e, Àustria i Misano– i, paral·lelament, el Diablo va començar a defallir després de sumar només 39 punts de 100. El desavantat­ge es reduïa de 91 a 30. I després a 10, a l’Aragó, i a 2, a Tailàndia... i líder a Austràlia: 91 punts en 8 curses.

Ningú no havia remuntat tant terreny a la classe reina des que es va introduir el sistema de punts actual el 1993. Fins ara, Joan Mir havia recuperat 48 punts el 2020, també a Quartararo; i Marc Márquez en va recuperar 37 a Viñales el 2017 i 30 a Pedrosa el 2013. Però això de Pecco ha estat d’un altre planeta.

Amb un Quartararo molt tocat moralment des que va caure a l’Aragó –on confessava a aquest diari que se sentia tot sol lluitant contra tanta Ducati, sense ajuda de les Yamaha–, Bagnaia ja ho tenia tot de cara per proclamar-se campió a Xest. Arribava amb 23 punts de renda sobre el Diable, i en tenia suficient amb acabar 14è, sumar dos punts més, en el cas –remot– que el francès guanyés. No va passar. El triomf va ser merescudam­ent per a Álex Rins, que va prendre el liderat des de la sortida.

Durant la cursa, agitada a l’inici, Quartararo no va tenir mai cap opció de miracle. No va passar del

quart lloc, obstruït per Rins i les Ducati de Martín i Miller, i va acabar dignament en quarta posició.

“Hem de ser senyors de cap a cap. Felicitats a Pecco, perquè en lasegonapa­rtdelcampi­onathaesta­t molt fort, sabíem que la Ducati anava molt ràpida, que era la millor moto, però ell ha estat sempre el millor de Ducati”, admetia el francès,aquilaplat­anoelconso­lava. “Acabar segon no està malament, però no és el que vull. Vam cometre molts errors, vam començar l’any d’una manera una mica estranya [sense velocitat puntaalaYa­maha],iaixòemmot­iva més per treballar aquest hivern al màxim”, s’animava el Diable.

Xest va portar comiats. A més del triomfal de Rins i de Mir de Suzuki –se’n va per motius econòmics després de vuit anys–, Pol Espargaró i Àlex Márquez van dir adeu a Honda amb caigudes; Aleix Espargaró es va quedar sense el bronze per una altra avaria de l’Aprilila; i Marc Márquez, a terra a la 10a volta, sense el desitjat podi en la seva tornada.

Des que es va instaurar sistema de punts actual, ningú no havia retallat tant per regnar: 91 punts en 8 curses

Quartararo, sense miracle, admet que la Ducati era “la millor moto”, però “Pecco era el millor de Ducati”

 ?? ??
 ?? AFP7 / EP ?? Èxit italià Pecco Bagnaia és el primer italià que guanya el títol des de Rossi el 2009 i el primer des d’Agostini (1972) que l’aconseguei­x amb una moto italiana
AFP7 / EP Èxit italià Pecco Bagnaia és el primer italià que guanya el títol des de Rossi el 2009 i el primer des d’Agostini (1972) que l’aconseguei­x amb una moto italiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain