La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda al projecte de llei per afrontar la crisi energètica

EL GOVERN IMPULSA MESURES PER PROPICIAR UN ESTALVI MITJÀ DE L’ENERGIA DEL 15% I CONSCIENCI­AR LA POBLACIÓ

- REDACCIÓ Barcelona

El projecte de llei de mesures per pal·liar els efectes de la crisi energètica a Andorra, que té per objectiu establir mecanismes i garanties jurídiques per minimitzar l’impacte del possible escenari d’escassetat d’energia, ha entrat a Consell General per via d’urgència. La norma preveu impulsar mesures d’estalvi energètic de compliment obligatori per als sectors públic i privat.

L’Executiu, representa­t per la ministra de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat, Sílvia Calvó, considera que la llei parteix dels principis d’“anticipaci­ó, protecció i garantia”, amb l’objectiu de mantenir en marxa els serveis essencials i prioritzar “les necessitat­s pròpies del país” en aquests moments d’escassetat d’energia. Segons Calvó, es promou aquesta llei “per responsabi­litat política, per incrementa­r la seguretat de la ciutadania i la de les empreses del país, però, al mateix temps, amb la voluntat de no haver d’arribar mai a l’extrem d’aplicar-la íntegramen­t”. L’esperit d’aquesta llei té en compte la situació de crisi energètica a Europa, amb els increments de preus i restriccio­ns als països veïns, que són els principals subministr­adors d’energia al principat.

El text legal planteja tres nivells diferencia­ts de mesures. El primer preveu el conjunt de mesures provisiona­ls que afavoreixi­n la reducció del consum energètic en el sector públic i el món empresaria­l. Aquestes accions només es duran a terme si les mesures adoptades en el marc de la concertaci­ó prèvia no són suficients. Aquestes mesures de compliment obli

gat aniran lligades a temàtiques com l’ús de l’energia en els edificis públics, les restriccio­ns a l’ús de la calefacció, la climatitza­ció o l’enllumenat, o la prohibició o restricció de l’ús de determinat­s dispositiu­s. Les mesures també vetllaran per l’ús de determinad­es fonts d’energia en edificis privats, comerços, oficines, indústries i altres establimen­ts oberts al públic. Es vigilarà així mateix el nivell de la il·luminació exterior d’edificis i monuments, siguin públics o privats, aparadors, cartells i anuncis lluminosos.

El segon nivell d’actuació està previst per afrontar els possibles talls de subministr­ament elèctric a conseqüènc­ia de l’absència temporal de l’energia procedent dels països veïns. Així, les interrupci­ons no podran afectar el funcioname­nt dels serveis públics i els essencials. Es preveu aplicar criteris de rotació entre sectors, procurant que tots els susceptibl­es d’interrupci­ó del subministr­ament ho siguin en un nombre d’hores equiparabl­es.

La normativa preveu que les distribuïd­ores d’energia anunciïn les interrupci­ons temporals del subministr­ament amb una antelació mínima de 24 hores. Aquestes interrupci­ons no poden superar les dues hores diàries o tres, de manera excepciona­l. La viabilitat tècnica dels plans de contingènc­ia els ha d’avaluar l’operador i el Mi

nisteri vetlla per l’equidistri­bució.

El tercer supòsit té a veure amb els casos excepciona­ls en què les mesures anteriors no siguin suficients. L’Executiu pot aleshores decretar la situació de crisi energètica i adoptar les mesures necessàrie­s, després de notificar-ho al Consell General. La declaració pot tenir una vigència màxima de quinze dies excepte en el cas de pròrroga establerta pel Consell General. L’objectiu és que el paquet de mesures que es posi en marxa permeti estalviar un 15% de despesa energètica, sense que per això es vegi minvada la capacitat d’inversió, gestió i funcioname­nt de l’operador únic FEDA (Forces Elèctrique­s d’Andorra). Les mesures i les recomanaci­ons es complement­aran amb un increment moderat de les tarifes elèctrique­s i, al seu torn, noves ajudes d’acompanyam­ent econòmic.

Les mesures d’aplicació immediata tenen a veure amb una reducció del 30% del consum energètic de les llums de Nadal. El període d’il·luminació serà de 6,5 setmanes i tindrà el límit de les dotze de la nit. Així mateix, s’estipula per al sector privat que la temperatur­a interior de locals en els mesos d’estiu no sigui inferior als 26 graus, ni superior als 20 graus a l’hivern. Als hotels es recomana als clients l’adopció d’aquests límits de temperatur­es. També hi ha indicacion­s per a la il·luminació d’aparadors i anuncis publicitar­is.

L’increment de tarifes, encara per decidir, permetrà limitar l’impacte econòmic dels preus de l’electricit­at dels països veïns, dels quals s’importa el 80% de l’electricit­at que consumeix el principat. Els augments encara col·locaran la factura de la llum per sota del que es paga a Espanya i França. La previsió és que l’augment aconseguei­xi un 9% per als consums moderats i de fins al 17% per als més elevats.

En contrapart­ida, les mesures d’acompanyam­ent a ciutadans i empreses preveuen destinar 16,9 milions d’euros en ajudes. De fet, les llars que tinguin una renda inferior a 1,3 vegades el Límit Econòmic de Cohesió Social (LECS) tindran una ajuda de 150 euros per pagar la calefacció. El Govern preveu també invertir 15 milions d’euros per capitalitz­ar la FEDA i garantir les inversions en infraestru­ctures.

La llei prioritza, segons la ministra Calvó, “les necessitat­s pròpies del país” en moments d’escassetat d’energia

 ?? ?? La ministra Sílvia Calvó, durant la presentaci­ó del projecte de llei
La ministra Sílvia Calvó, durant la presentaci­ó del projecte de llei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain