La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona-Tarragona és el tercer eix de la UE en transport de mercaderie­s

El corredor mediterran­i, identifica­t com una de les línies prioritàri­es d’inversió

-

2pisenda Vallejo

Només un 18,7% de les mercaderie­s es mouen per tren, una quota que gairebé no creix des de fa anys

Un estudi sobre la UE proposa de fer servir més el ferrocarri­l i descongest­ionar les carreteres

L’eix logístic Barcelona-Tarragona és el tercer més important de la Unió Europa per la densitat del tràfic de mercaderie­s, només al darrere de la conca del Ruhr, a Alemanya, i de la regió a l’entorn de Milà. És una de les conclusion­s més rellevants de l’estudi dut a terme per l’associació europea Ferrmed, que recomana a la UE que concentri les inversions previstes en el seu European Green Deal en els hubs logístics principals i en els aproximada­ment 18.000 quilòmetre­s en què es produeix un 65% del tràfic de mercaderie­s de la Unió.

A Espanya, només el corredor mediterran­i (més la connexió cap a Saragossa) i l’eix Irun-Madrid formarien part d’aquests 18.000 quilòmetre­s prioritari­s, considerat­s com la columna vertebral del transport intermodal de la UE.

L’estudi, en què han participat prop de 25 experts de tot Europa i que es presentarà públicamen­t a Brussel·les el 15 de novembre, “identifica les àrees amb més trànsit de la UE i proposa una sèrie de solucions per integrar el trànsit carretera-ferrocarri­l i aconseguir que els remolcs dels camions per a distàncies llargues (més de 300 km) puguin transporta­r-se per tren d’una manera flexible, ràpida i eficient per estalviar costos i reduir les emissions de gasos contaminan­ts”, explica Joan Amorós, president de Ferrmed i coordinado­r de l’informe.

El treball s’ha plantejat com una radiografi­a de la situació actual del sector i una recerca de propostes per complir els objectius del llibre blanc de la UE, que apunten a aconseguir que l’any 2030 un 30% del transport de llarg recorregut es faci per ferrocarri­l o via fluvial.

En una de les seves parts més rellevants, de què s’ha encarregat el professor Lanfranco Senn, de la Universita­t Bocconi de Milà, l’estudi assenyala l’eix logístic Barcelona-Tarragona com el tercer més important de la UE. Es refereix al tràfic de mercaderie­s per carretera, ferrocarri­l o vies fluvials que va més enllà dels 300 km, i per tant se n’exclouen els moviments de proximitat. Per establir el rànquing, s’ha tingut en compte la densitat del trànsit, el valor afegit brut i la població de cada àrea. En el cas de l’eix català, explica Amorós, “és la densitat del trànsit el que més ha ponderat, perquè pel que fa al valor afegit de les mercaderie­s estem per sota d’altres hubs”. El fet que se n’excloguin els moviments de proximitat també explica que l’eix Barcelona-Tarragona se situï al davant d’Anvers-Brussel·les, per exemple.

L’estudi, que intenta buscar solucions a les ineficiènc­ies del sistema actual, parteix de la base que només un 18,7% del transport de mercaderie­s a la UE es fa per ferrocarri­l, davant un 75,4%, per carretera, i un 6%, per vies fluvials (dades del 2018, tot i que ja sense tenir en compte el Regne Unit). Durant els últims 15 anys, d’altra banda, pràcticame­nt no ha augmentat la utilitzaci­ó del ferrocarri­l (17,9% el 2015). No obstant això, prop d’un 55% del transport per carretera cobreix distàncies llargues, per la qual cosa el ferrocarri­l seria una bona alternati

va. I no menys important, el transport per carretera contribuei­x substancia­lment a la congestió d’aquestes vies i té un clar impacte en el medi ambient dels països de la UE: uns 275 milions de tones de CO a l’any, prop d’un 30% de

2 les emissions totals del sector del transport.

Per tot això, l’anàlisi de Ferrmed diu que no es tracta que ferrocarri­l i carretera competeixi­n entre si, sinó que el ferrocarri­l passi a ser considerat com un bon complement del transport per carretera. En aquest sentit, assenyalen que en general la carretera és el millor mitjà per a les distàncies curtes i per a la primera i última milla. El ferrocarri­l, per la seva banda, hauria d’estar al servei del transport per carretera com a complement per als viatges de llarga distància. Per això, des de Ferrmed assenyalen fórmules flexibles que permetin carregar fàcilment des d’un camió a un tren i viceversa.

 ?? Saiz/ Baa/rc/e l ono l sArz ?? Congestió de camions a l’AP-7
Saiz/ Baa/rc/e l ono l sArz Congestió de camions a l’AP-7

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain