La Vanguardia (Català-1ª edició)

El port de Barcelona explora noves aliances a Àsia

Tailàndia es perfila com un nou soci estratègic

- Ramón Álvarez Barcelona

La globalitza­ció no s’acabarà per més que hagi mostrat les seves debilitats i les empreses europees continuara­n produint o adquirint els seus components als mercats més competitiu­s. Amb aquesta premissa, i tenint en compte que la crisi a les cadenes de subministr­aments sí que comportarà importants reajustame­nts, representa­nts del port de Barcelona han mogut peça a la recerca d’aquells mercats que guanyen terreny a la Xina i que es troben en una important fase de creixement logístic.

Tailàndia despunta com un dels focus sobre els quals graviten les exportacio­ns dels països del sud-est asiàtic en ple desenvolup­ament, com Birmània, Laos, Cambodja i Malàisia, a més d’oferir seguretat i de mantenir acords comercials amb Hong Kong, Xina, Corea del Sud, Singapur, Austràlia i el Japó. Per això ha estat la destinació de la

Els representa­nts catalans s’han reunit també amb les navilieres ONE, Maersk i Evergreen

missió especial que el port de Barcelona ha realitzat aquests dies a la regió, on els seus representa­nts també s’han reunit amb les navilieres ONE, Maersk i Evergreen, que després de la pandèmia han reforçat el paper de Barcelona com a hub entre Àsia, Europa i el nord de l’Àfrica.

El port tailandès de Laem Chabang també aspira a ser un dels nous aliats del de Barcelona. Actualment es posiciona com el vintè del món en trànsit de contenidor­s, amb 8,3 milions d’unitats mogudes el 2021, i una previsió de 8,7 milions per a aquest any. L’Autoritat Portuària de Tailàndia està desenvolup­ant la tercera fase d’ampliació per fer créixer la capacitat del port fins als 18 milions de contenidor­s anuals i, sobretot, d’augmentar la capacitat logística del ferrocarri­l, incrementa­nt un 30% la transferèn­cia de càrrega del camió al tren, ampliant així la seva capacitat atracció. Unes actuacions que ja haurien de ser operatives al 2025.

Aquesta mateixa capacitat de proveir importants clústers industrial­s i de poder proveir amb agilitat un mercat de 400 milions de consumidor­s és un dels punts forts de Barcelona que ha valorat la contrapart tailandesa. “Podem dir que aquesta missió no només ha anat bé, sinó que hem assolit els nostres objectius per l’interès mostrat pels nostres interlocut­ors tailandeso­s, que valoren la visita del hub logístic del sud d’Europa”, va assenyalar el president de port de Barcelona, Damià Calvet.

En la seva pròxima missió empresaria­l, al 2023, els representa­nts de la infraestru­ctura catalana visitaran Bombai per tal de focalitzar-se en el mercat indi.

 ?? Àlex Garcia ?? Estació de transferèn­cia de la terminal de contenidor­s del port de Barcelona
Àlex Garcia Estació de transferèn­cia de la terminal de contenidor­s del port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain