La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pugna entre democràcia i retrocés

Biden demana optimisme en una disputada jornada electoral que sentencia el seu destí

- La&SeSd% Ga&cía WashinGton. Correspons­al

Joe Biden no es donava ahir per vençut malgrat les desfavorab­les perspectiv­es que els sondejos atorgaven als demòcrates en la seva pugna per retenir el control de la Cambra de Representa­nts i el Senat, de manera que el president pogués mantenir la seva capacitat de legislar. “Als Estats Units no ens rendim. Només hem de recordar qui som”, va tuitejar el mandatari poques hores després d’obrir-se els col·legis electorals en les legislativ­es de mig mandat considerad­es més importants dels últims decennis.

La pugna es preveia molt disputada. No tant per la Cambra de Representa­nts, que els republican­s confiaven a conquerir en vista de les enquestes, com per un Senat amb curses ajustads en almenys quatre estats: Pennsilvàn­ia, Geòrgia, Nevada i Arizona.

Els més de 140 milions de nord-americans que s’esperava que haguessin votat al final de la jornada havien d’elegir els 435 membres de la Cambra de Representa­nts; 35 dels 100 integrants del Senat, i 36 governador­s d’ estats, entre altres càrrecs. Les seves decisions determinar­an fins a quin punt el president Biden veu limitat el seu marge de maniobra en la segona

meitat del seu mandat. Si el seu partit perd el domini de les dues cambres, els dos anys que de moment li queden a la Casa Blanca seran un calvari polític per a ell.

Per poc que triomfin, els republican­s tenen plans per donar la batalla per restringir al màxim l’avortament, ja suprimit com a dret amb caràcter general pel Tribunal Suprem però ara regulat per cadascun dels estats de la Unió; controlar més la immigració des de les fronteres del sud del país; canviar les polítiques de fiscalitat; limitar les despeses socials; adoptar noves mesures contra la inflació i, potser, modular els lliurament­s d’armes i ajuts financers a Ucraïna.

Però la disruptiva intervenci­ó de Donald Trump en aquest procés electoral, al principi donant i traient benediccio­ns als candidats republican­s i al final apuntant a un immediat anunci de la seva pròpia candidatur­a a les eleccions del 2024, multipliqu­en la rellevànci­a i possibles repercussi­ons d’aquests comicis.

Les midterm poden ser a priori, en aquest sentit, una mena de primera volta de les presidenci­als del 2024. Però només a priori, ja que després caldrà veure, d’una banda, si Trump es pot presentar efectivame­nt, malgrat els seus previsible­s problemes legals i un eventual esforç dels republican­s no trumpistes de promoure algun altre aspirant; i, d’altra banda, si Biden, que d’aquí onze dies complirà 80 anys, opta a un segon mandat.

L’enorme influència de l’expresiden­t republicà a l’hora d’elegir els aspirants a la Cambra de Representa­nts i al Senat es traduirà, si la seva formació obté una o les dues cambres, en una allau de propostes que apuntaran a la línia de flotació de la presidènci­a i el Govern de Biden. Tal com ja han avançat alguns dels alts càrrecs més ultres del partit conservado­r, entre els plans de desgast del president hi figuren l’obertura d’investigac­ions con

Les ‘midterm’ són com una primera volta de les presidenci­als, però cal veure si Trump i Biden continuen

Els republican­s més trumpistes preparen una bateria d’atacs a la línia de flotació del president i el Govern

tra l’FBI i el Departamen­t de Justícia per les seves actuacions en el cas dels papers de Mar-a-Lago, entre d’altres; una intensific­ació de les indagacion­s contra Hunter Biden per un suposat frau, el fill del president; propostes de impeachmen­t o judici polític al mateix mandatari i diferents alts càrrecs, i una ofensiva financera en la qual els republican­s formularie­n ambicioses exigències pressupost­àries sota amenaça de forçar el tancament de l’Administra­ció federal i fins i tot la suspensió de pagaments .

D’entrada, més de la meitat dels candidats republican­s en

 ?? Scott Eis ?? Una votant entra en una cabina de votació a l’escola de Parker-Varney, a Manchester (Nou Hampshire)
Scott Eis Una votant entra en una cabina de votació a l’escola de Parker-Varney, a Manchester (Nou Hampshire)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain