La Vanguardia (Català-1ª edició)

La massiva presència de negacionis­tes del resultat del 2020 pertorba el procés

-

aquestes eleccions –uns 300 en total– secunden la falsa acusació de Trump que les eleccions del 2020 li van ser “robades”. I més de la meitat d’ells –segons un sondeig de The Washington Post– es negaven en dies passats a dir per avançat que acceptaran els resultats oficials dels comicis encara que els siguin adversos.

La discussió d’alguns resultats ja es pot donar com a probable en tres estats importants que ahir van tenir problemes tècnics i de supervisió: Pennsilvàn­ia, Arizona i Florida.

A Pennsilvàn­ia, uns 6.000 vots per correu es podrien descartar perquè els electors no van especifica­r la data en què els van dipositar, segons va dictaminar un jutge. L’afer és objecte de litigi.

Al comtat de Maricopa (Arizona), els funcionari­s electorals van assenyalar defectes als tabuladors de vots en aproximada­ment el 20% dels col·legis. Si el tabulador no llegia una papereta, els votants podien “inserir-la en una urna” del seu punt de votació, va dir, però, l’oficina electoral del comtat en una nota.

Mentrestan­t, l’estat de Florida va rebutjar el pla del Departamen­t de Justícia d’enviar monitors electorals a tres jurisdicci­ons del territori: Broward, Miami-Dade i Palm Beach. Seria “una intrusió federal”, van al·legar les autoritats estatals sota comandamen­t del governador republicà, Ron DeSantis. Almenys un comtat de Missouri, el de Cole, va rebutjar així mateix la supervisió de la justícia federal, estesa a 64 jurisdicci­ons de 24 estats.

El recompte electoral va començar al tancament dels centres de votació a les set del vespre als estats de l’est del país. L’operació es podria allargar durant moltes hores o fins i tot dies, fins a comptar amb resultats fiables de les dues cambres.

Més de 40,8 milions de persones van votar abans de la jornada electoral d’ahir: 18,5 milions en persona, a través de les bústies preparades per a això, i 22,3 milions per correu. La dada feia preveure una alta participac­ió. Una bona notícia en un dia no gaire falaguer per a la democràcia als Estats Units i al món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain