La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump confia en els resultats per reprendre el camí a la Casa Blanca

Un triomf republicà aclariria la seva candidatur­a i els seus conflictes legals

- Fernando García Wash nGton. Correspons­al

Presentar càrrecs i jutjar un expresiden­t dels Estats Units és un repte monumental que no s’ha afrontat mai. Si l’exmandatar­i és un presumpte colpista que ha suggerit la possibilit­at d’un nou esclat de violència si li toquen un pèl –això a més d’acusar el fiscal d’actuar per revenja política–, el pas de la imputació adquireix proporcion­s heroiques. Però i si l’expresiden­t imputable és, a més, candidat a la reelecció com a cap d’Estat?

Al fiscal general dels Estats Units i secretari de Justícia, Merrick Garland, no li deu tocar la roba a l’esquena quan afirma que la justícia és igual per a tots amb independèn­cia de la influència, el poder i els diners de cadascú, frase que sol pronunciar quan de manera més o menys explícita es refereix a les investigac­ions vinculades amb Trump, siguin en relació amb els documents secrets que va provar d’amagar a les autoritats després d’extreure’ls de la Casa Blanca per emportar-se’ls a la seva residència de Florida; sigui per la seva participac­ió central en l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021; sigui pel seu intent de falsejar el resultat de les presidenci­als a Florida, o per defraudar impostos en els seus negocis privats.

El repte de Garland, que ja era difícil des del mateix moment en què es va plantejar la imputació de Trump, es pot tornar més i més compromès a mesura que l’expresiden­t referma la seva posició política des de la plataforma d’una nova candidatur­a a la presidènci­a; una candidatur­a que, per cert, ell s’ha ocupat de dissociar dels resultats de les eleccions d’ahir, i per tant de l’èxit o fracàs dels republican­s en general i dels candidats avalats per ell en particular: farà l’anunci passi el que passi.

Com si es tractés de la campanya de màrqueting dissenyada per llançar l’última versió d’algun artefacte que milions de consumidor­s esperen amb ansietat des de

fa mesos, l’expresiden­t va iniciar aquesta última fase de la venda de si mateix en el míting de dijous a Ciudad Sioux (Iowa): “Molt, molt, molt probableme­nt tornaré a ferho”, va dir. Dos dies després, a Florida, va continuar escalfant el producte i animant el personal a posar-se a la cua, ja que en un altre míting, a Miami (Florida), va reiterar que “molt, molt, molt aviat” tots serien “molt feliços”.

Finalment, al discurs de tancament de campanya de dilluns a Vandalia (Ohio), el líder republicà va culminar la tanda amb dades més concretes del llançament: “Faré un gran anunci el dimarts 15 de novembre a Mar-a-Lago”, la seva residència de Florida i escenari de l’operació policial en què l’FBI es va apoderar dels més de cent papers classifica­ts que encara no havia lliurat a l’Arxiu Nacional –i sí ocultat– després de traslladar-los il·lícitament des de la Casa Blanca.

El 15 de novembre és l’endemà de la data en què Trump està citat a declarar davant de la comissió de la Cambra de Representa­nts que investiga l’assalt al Capitoli. Els nou membres de l’òrgan van acordar la citació per unanimitat després de reunir “evidències aclaparado­res” que l’expresiden­t “va orquestrar personalme­nt” l’intent d’anul·lar la seva pròpia derrota a les eleccions del 2020.

És gairebé segur que aleshores Garland ja tindrà tantes o més evidències aclaparado­res que la comissió del Congrés sobre conductes delictives de Trump en un o més afers. Per convertir aquestes proves en la base d’un processame­nt, el fiscal hauria de cordar-se bé les calces amb un cas molt potent que pugui prosperar davant d’un jurat. El Departamen­t de Justícia ja considerar­ia l’opció de nomenar un fiscal especial que en la mesura possible debilités les acusacions de parcialita­t que Trump llançaria si es veiés imputat. Garland, Biden, el Partit Demòcrata i potser les principals institucio­ns de l’Estat necessitar­ien una bona cuirassa per evitar que les escomeses de Trump els ferissin... i que la sang arribés al riu.

“Faré un gran anunci dimarts 15 de novembre a Mar-a-Lago”, afirma l’expresiden­t

 ?? D
 I s	 	  e In/ ?? Donald Trump durant el seu míting de dilluns a Vandalia (Ohio)
D I s e In/ Donald Trump durant el seu míting de dilluns a Vandalia (Ohio)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain