La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les Filipines acusen l’excap de presons de la mort d’un periodista

El funcionari va encarregar l’homicidi després de ser denunciat per corrupció

- Ismael Arana

Per una vegada, sembla que l’homicidi d’un periodista a les Filipines, un dels països més mortífers del món per als informador­s, no quedarà impune. Dilluns la policia va acusar el fins ara cap de la direcció de Serveis Penitencia­ris i Reinserció (Bucor, en anglès) d’haver encarregat l’assassinat d’un presentado­r veterà que havia denunciat la corrupció en l’entorn carcerari, un cas que ha sacsejat l’opinió pública i que torna a posar en dubte la salut de les institucio­ns filipines.

Aquest funcionari, actualment suspès, és Gerald Bantang, que hauria auxiliat durant el crim el seu oficial de seguretat adjunt, Ricardo Zulueta, actualment en parador desconegut. “[Batang] és probableme­nt el funcionari més alt d’aquest país que ha estat acusat mai d’un cas d’aquesta gravetat”, va dir el secretari de Justícia, Crispin Remulla.

Percibal Mabasa, més conegut com a Percy Lapid (63 anys), va presentar durant anys un programa nocturn de ràdio amb desenes de milers de seguidors que es deia Lapid Fire, on denunciave­n casos d’abús de poder i escàndols de corrupció de polítics, policies, militars i funcionari­s. Aquests últims anys les seves crítiques es van centrar en el controvert­it expresiden­t Rodrigo Duterte (2016-2022) i la seva guerra sagnant contra les drogues.

Dos individus en motociclet­a el van assassinar a trets el 3 d’octubre a l’entrada d’una urbanitzac­ió de la capital, Manila, quan se n’anava cap a la feina. Els agents van identifica­r 160 “persones d’interès” per a la investigac­ió, totes figures públiques o empresaris coneguts assenyalat­s públicamen­t per Lapid per les seves pràctiques reprovable­s. Dues setmanes després, la policia va comparèixe­r davant de la premsa amb el presumpte pistoler, Joel Estorial, que va admetre l’autoria dels trets.

El detingut va apuntar que va rebre l’encàrrec d’assassinar Lapid d’un presidiari de la presó de màxima seguretat de Bilbild, a Manila. L’endemà es va saber que aquest pres, identifica­t com a Jun Villamor, havia mort asfixiat amb una bossa de plàstic a la cel·la a mans d’altres reus només unes hores després de la declaració d’Estorial. Aquest assassinat sospitós va portar el president del país, Ferdinand Bongbong

Marcos, a suspendre indefinida­ment en el càrrec el cap de la Bucor, l’ara detingut Gerald Bantag, per haver fallat en la tasca de protegir dins la presó el presumpte capitost de l’assassinat de l’informador. Aquesta setmana la policia va identifica­r Bantag com una de les 160 persones a qui Lapid havia fet al·lusió al programa, i va indicar que l’assassinat de Villamor a la presó hauria pogut ser un intent per encobrir el del periodista. “S’ha esbrinat que tots dos [Bantag i Zulueta] van estar al darrere dels assassinat­s de Percy Lapid i Jun Villamor”, va dir Eugene Javier, portaveu dels serveis d’intel·ligència de les Filipines. Els motius, va afegir, van ser “les contínues revelacion­s” de Lapid al seu programa de ràdio contra Bantag, a qui va acusar d’haver acceptat suborns dels presos i d’haver construït amb aquests guanys il·lícits “una mansió” als afores de Manila. La Fiscalia ara estudia si hi ha prou proves per presentar càrrecs formals. La família del periodista assassinat ha declarat que hi podria haver persones de més rang darrere del crim.

Els últims 35 anys s’estima que gairebé 300 profession­als de la informació han estat assassinat­s al país, la majoria en zones remotes, i només un 20% dels casos s’han resolt, segons dades d’organismes locals. La mort Mabasa és la segona mort d’un reporter que s’ha registrat des que Marcos va assumir la presidènci­a el 30 de juny passat.

L’intermedia­ri a l’homicidi va ser assassinat a la presó després de la confessió del pistoler

 ?? Aaron Favila / AP ?? Una protesta el 4 d’octubre per l’assassinat de Percy Mabasa
Aaron Favila / AP Una protesta el 4 d’octubre per l’assassinat de Percy Mabasa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain