La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grècia trontolla per un escàndol d’escoltes a polítics i periodiste­s

El primer ministre Mitsotakis és acusat d’estar darrere aquesta activitat il·legal

- Anna Buj Roma. Correspons­al

Entre els vigilats es troben ministres actuals i l’exmandatar­i Andonis Samaràs

El primer ministre grec, el conservado­r Kiriakos Mitsotakis, és a l’ull de l’huracà després de ser acusat d’estar al darrere d’un escàndol d’escoltes il·legals a telèfons de polítics, periodiste­s i empresaris, ja conegut per la premsa com el “Watergate grec”.

Si a l’estiu ja va causar un enorme enrenou que es revelés que polítics de l’oposició i reporters havien estat víctimes del programa d’espionatge Predator, ara la tensió és molt més gran després que el diari crític Document hagi publicat una nova llista de 33 persones afectades que inclou ministres de l’actual Executiu de Nova Democràcia

i membres de les seves famílies.

També hi figura l’ex primer ministre dretà Andonis Samaràs, líder de l’oposició interna en la formació de Mitsotakis, així com l’actual responsabl­e d’Afers Exteriors, Nikos Dendias, els ministres de Finances, Desenvolup­ament, Treball i Turisme, o l’empresari Vanguelis Marinakis, propietari de l’Olympiacos. A tots els seus dispositiu­s, segons Document, s’hi troben rastres d’aquest programa d’espionatge il·legal. El diari assegura que ha obtingut aquesta llista a través de dues fonts dins dels serveis d’intel·ligència grecs, que des del primer dia que va accedir al càrrec, el 2019, depenen del primer ministre.

Mitsotakis ha reconegut en una entrevista amb la televisió

privada ANT1 que a Grècia sí que s’utilitza aquest programa d’espionatge, Predator, però ha negat taxativame­nt que ell o el seu Govern estiguessi­n al darrere de tot això, qualifican­t les acusacions de “calúmnies” i “mentides increïbles”.

“Hi ha algú a Grècia que cregui realment que espiava el ministre d’Afers Exteriors i el ministre de Finances?”, va preguntar en televisió. “No hi ha absolutame­nt cap prova que això passés i absolutame­nt cap connexió personal amb mi”, va repetir el primer ministre, que va acusar el director del diari Document, Kostas Vaxevanis, de ser un “perill nacional” i de treballar per a l’ex primer ministre esquerrà Alexis Tsipras amb una estratègia per enfonsar-lo “en el fang”. Declarant davant el Tribunal Suprem, Vaxevanis va ser taxatiu i va assegurar que hi ha un “sistema de vigilància únic que té Mitsotakis com a cervell”, a més de sostenir l’existència d’un “Estat paranoic” a Grècia.

El clima polític grec està emmetzinat per aquest assumpte des de fa mesos. Tot va esclatar a l’estiu, quan l’eurodiputa­t Nikos Andrulakis, líder del Moviment Socialista Panhel·lènic (Pasok), va denunciar que havia estat víctima d’intents d’espionatge al seu telèfon a través del programa Predator. Llavors, dos periodiste­s i un altre polític important de l’oposició van revelar que ells també havien patit els mateixos atacs.

El Govern grec va reconèixer que els serveis secrets havien dut a terme activitats de vigilància dirigides a polítics i periodiste­s amb mètodes convencion­als, sense utilitzar Predator, però no en van explicar els motius, sinó que van fer referència a raons de seguretat nacional. Llavors Mitsotakis va tornar a dir que ell no tenia constància d’aquests actes, que considerav­a equivocats però legals, però el seu cap de gabinet i nebot, Grigoris Dimitriadi­s, va haver de dimitir, així com el cap dels serveis secrets. Des d’aleshores, l’escàndol s’ha convertit en una bola de neu que no només ha afectat els polítics de l’oposició, sinó també els ministres del mateix partit de Mitsotakis que, segons el diari grec Ta Nea, “sembla que tenen relacions menys bones amb l’entorn del primer ministre”.

El soroll és tan gran que una delegació de la comissió PEGA del Parlament Europeu, encarregad­a d’investigar l’espionatge de polítics i periodiste­s a la UE, ha anat a Grècia per l’afer. La visita va acabar divendres, quan la diputada liberaldem­òcrata holandesa Sophie in ’t Veld va dir que se n’anaven amb més preguntes que respostes. També va suggerir que tot apunta que l’empresa Intellexa, que comerciali­tza a Grècia els serveis del Predator, no va actuar pel seu propi compte sinó per ordre d’algú “en l’entorn governamen­tal”. “No en tenim proves sòlides, perquè no tenim la informació necessària. Si les autoritats decideixen desclassif­icar la informació, la tindríem”, va assegurar a Atenes l’eurodiputa­da. I va sentenciar: “Sempre hi ha la presumpció d’innocència, però això no significa que siguem cecs i sords”.

Syriza, el principal partit de l’oposició, ha reclamat a l’Executiu claredat sobre aquest afer abans de les eleccions generals previstes el 2023, a més de demanar que es forcin les empreses propietàri­es de Predator a revelar qui són els seus clients a Grècia. El partit de Tsipras medita recórrer a una moció de censura contra Mitsotakis, que, tot i això, gaudeix d’una àmplia majoria al Parlament.

 ?? COSTAS BALTAS / Reuters ?? Kiriakos Mitsotakis durant una sessió parlamentà­ria sobre les escoltes il·legals el 26 d’agost
COSTAS BALTAS / Reuters Kiriakos Mitsotakis durant una sessió parlamentà­ria sobre les escoltes il·legals el 26 d’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain