La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yolanda Díaz assegura: “Sumar ja és imparable, faré un pas endavant”

- P dro Vallín Madr d

La vicepresid­enta Yolanda Díaz no va contestar directamen­t als exhorts que els fundadors de Podem fa 48 hores que llancen, però va aclarir alguns dels dubtes que tant l’exsecretar­i general de Podem, Pablo Iglesias, com el portaveu de l’executiva, Javier Sánchez Serna, van llançar sobre les intencions de la ministra de Treball: “Sumar ja és imparable, jo hi estic disposada, faré un pas endavant, si vosaltres voleu”. Però també va deixar clar que no atendrà les exigències de Podem pel que fa a la reconfigur­ació de l’espai abans de municipals i autonòmiqu­es. El projecte de país per a la pròxima dècada que elaboren els grups de treball i els mecanismes d’escolta ciutadana exigeixen “que ens aturem, que no tinguem pressa, no hi sobra ningú, hi falta tota la gent per treballar amb paciència, amb calma, amb lentitud”.

No va al·ludir en cap cas a la col·lisió amb Podem de la qual parla tot l’espai polític des de fa mesos, però sí que va al·ludir al que ha de ser Sumar, “una plataforma ciutadana” que “és feminista perquè cuida, no confronta, no està tot el dia barallant-se, no crida”. I va afegir que “la política no va de vèncer, va d’avançar”.

El cas és que la reaparició de Pablo Iglesias com a líder moral de Podem, més d’un any després de la seva retirada de la política –amb la secretària general Ione Belarra de baixa–, ha causat inquietud a l’espai polític, i la sospita creixent que Sumar i Podem podrien no confluir a les generals. Ahir l’exsecretar­i d’Estat d’Agenda 2030, Enrique Santiago –líder del PCE–, demanava maduresa per no traslladar al debat públic els “problemes organitzat­ius de l’espai”, i alhora expressava el seu convencime­nt en la confluènci­a d’interessos de tot l’espai: “No crec que la militància de Podem vulgui distanciar-se de Yolanda Díaz” i tampoc no volen llegir “titulars sobre les nostres discrepànc­ies”.

Però la preocupaci­ó sobre un possible cisma a l’esquerra –un més– ha arribat fins al soci majoritari del Govern espanyol. Patxi López, portaveu parlamenta­ri del PSOE, va posar veu a Onda Cero a aquesta inquietud i va expressar la seva sorpresa per la irada reaparició de Pablo Iglesias, que “ara mana més que abans”. La situació, diu, és arriscada per al progressis­me, i va desitjar que l’espai s’aglutini darrere d’un únic lideratge. “Va ser Iglesias qui va dir que Yolanda podia ser qui pilotés i sembla que ara posa traves perquè això sigui així”. No era un comentari banal, era l’expressió d’una preocupaci­ó que recorre el PSOE i la Moncloa des de fa setmanes, a mesura que l’ambient a Podem s’ha anat reescalfan­t.

El PSOE expressa inquietud per la tensió i recorda a Iglesias que va ser ell qui va designar Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain