La Vanguardia (Català-1ª edició)

El moralista al seu laberint

- Antoni Puigverd

Hàbil en l’esgrima verbal, llest en la tàctica, incandesce­nt i coriaci, Pablo Iglesias va començar com un moralista temible. El Savonarola de la nova esquerra. A més d’entusiasma­r els seus seguidors, feia por als seus adversaris. En una política dominada pels pragmàtics, els descafeïna­ts, els descreguts, els hipòcrites i els corruptes, Iglesias predicava amb fulgor purità. Indiferent a les catifes del poder, hereu de l’esquerra profunda i de l’antifranqu­isme desencisat de la transició, era l’encarnació política dels indignats, el moviment que, recordem-ho, va sorgir en plena crisi econòmica com a expressió de les generacion­s joves, les més preparades de la història, que rebutjaven els pactes i silencis de la transició i que no estaven disposades a deixar-se sacrificar.

L’èxit va ser fulgurant. Podem va estar punt de fer el sorpasso al PSOE, va encarnar el rebuig a l’hegemonia cultural del PP i, amb una ira freda que recordava la de Robespierr­e, va reclamar un foc purificado­r per al “règim del 78”. Malgrat l’ímpetu de la seva indignació, va saber ser pacient per esperar el pacte amb P edro Sánchez. Quan va ser vicepresid­ent, un defecte de la seva personalit­at, l’arrogància, es va convertir en el seu taló d’Aquil·les. Ja se li havia vist amb la disputa amb Íñigo Errejón. L’orgull l’encegava. Li agradava més barallar-se i guanyar, que no pas sumar. L’enorme amplitud del front dels seus enemics va contribuir a excitar aquella arrogància: tota la premsa de Madrid, inclòs El País; la dreta, l’extrema dreta i el PSOE més sistèmic. De cop, el moralisme justicier (per exemple els escraches als líders del PP) se li girava en contra. Savonarola era inspeccion­at dia i nit. Perseguit per veritats (xalet) o mentides, Robespierr­e era acusat.

Intel·ligent com és, va tenir un moment de lucidesa. Va dimitir, convertit en parallamps d’un partit massa jove, purista i desarrelat per suportar la pluja de llamps que suscita el poder. Des d’aleshores, Podem s’ha anat esfilagars­ant, convertit en un partit d’una radicalita­t antropològ­ica (llei trans) que sorprèn fins a una part dels seus seguidors. Enderiat amb la discutible visió queer, s’allunya de la visió social.

Iglesias torna ara, ressentit, disposat a batallar, això és: a restar. L’espectre de Robespierr­e no pot suportar que Podem faci el gir amable i somrient, menys bel·licós, més inclusiu, que proposa Yolanda Díaz. A Iglesias no el deixen ser ni professor. No el deixen en pau en la vida civil. I ell tampoc no deixa en pau els seus continuado­rs. Aquell orgull, transforma­t en supèrbia, ara és altivesa i menyspreu. Hi ha personatge­s que s’entesten a donar la

Hi ha personatge­s com Iglesias que s’entesten a donar la raó als seus enemics

raó als seus enemics. En comptes de mantenir el rumb propi, tendeixen a caure en les trampes i provocacio­ns que els enemics han parat per desviar-lo, amargar-lo i fer-li perdre el senderi. Havent arribat al camp de batalla amb un propòsit, acaben enfangats i donant voltes en un laberint.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain