La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illa apressa el Govern a pactar els pressupost­os en setmanes

L’Executiu tindria l’objectiu de tramitar-los al desembre

- Luis B. García Barcelona

Si el Govern de la Generalita­t vol aprovar els pressupost­os del 2023, tal com han confirmat tots els actors amb qui s’ha anat reunint, haurà d’accelerar els contactes. De fet, a l’Executiu català en són conscients i així s’entén que, ahir, la portaveu Patrícia Plaja assenyalés que la voluntat del Gabinet de Pere Aragonès és “intensific­ar” la negociació. El temps apressa si el president vol portar l’avantproje­cte al Parlament amb els acords tancats, com reclamen el PSC i En Comú Podem.

L’objectiu del Govern, expressat pels dos partits de l’oposició, seria aprovar els comptes al Consell Executiu a començamen­ts de desembre. Llavors s’iniciaria la tramitació parlamentà­ria, que desembocar­ia en el debat de les esmenes abans de Nadal i la convalidac­ió definitiva a finals de gener, aproximada­ment. Per complir aquest calendari, el Govern hauria de negociar i acordar els pressupost­os en poc més de tres setmanes.

És la condició que han posat tant els socialiste­s com els comuns per donar el seu suport: negociar abans que el Govern els aprovi, perquè no passi com l’any passat, quan l’Executiu català els va remetre al Parlament i després va haver de buscar els suports. Els comuns van donar-hi suport per la conjuntura postpandèm­ica, però molts acords finalment no s’han complert.

Davant la pressa que imposa el calendari, als socialiste­s els envaeix la desconfian­ça. Després de celebrar dilluns la primera reunió amb el Govern en solitari d’ERC, no veuen una voluntat inequívoca a l’Executiu català per pactar els comptes i sí molta

passivitat. Un “ritme caribeny”, segons la portaveu Alícia Romero, que els fa sospitar que ERC està calculant si li surt més a compte la pròrroga definitiva dels comptes actuals que “una foto amb Illa a les portes de les municipals”.

Tot i que el líder republicà, Oriol Junqueras, ha fet un viatge cap a l’acceptació del PSC com a interlocut­or per als pressupost­os, continua posant l’accent en la desjudicia­lització –a través de la reforma del delicte de sedició del Codi Penal– i prioritza el pacte amb Junts i els comuns.

Al puzle en què s’ha convertit el futur de les legislatur­es catalana i espanyola, la peça dels pressupost­os de la Generalita­t es barreja amb els pressupost­os generals de l’Estat, els de l’Ajuntament de Barcelona i la reforma penal. “Segurament estan esperant tantes coses que es quedaran sense marge”, afirma una font socialista.

A aquest ritme, el PSC veu “difícil” pactar els pressupost­os abans de desembre i “molt possible” la pròrroga definitiva. Per evitar-ho, el Govern ja hauria d’estar negociant, i en canvi continua perseguint el suport de Junts, que ahir es va espolsar la pressió des del Parlament: “El pacte amb el PSC caurà pel seu propi pes. El tripartit és a la cantonada”.

Ara per ara, l’avenç és tímid. Abans de veure’s dilluns amb el PSC, el Govern va fer la seva segona reunió amb els comuns, sense papers ni números sobre la taula: “No és negociar gaire”, conclou un diputat present a la cita.

 ?? Gerard Artigas / ACN ?? Alícia Romero, del PSC
Gerard Artigas / ACN Alícia Romero, del PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain