La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Portes giratòries’ i lobbies

-

el Govern central està regulant la relació entre els seus membres i els alts càrrecs públics amb les empreses i els grups de poder econòmic. Les anomenades portes giratòries han estat, des de la instauraci­ó de la democràcia, sota sospita d’una connivènci­a entre governs i empreses, sobretot grans companyies, que ha debilitat molt la confiança en la independèn­cia de la política espanyola. Ara finalment el Govern de Pedro sánchez, per recomanaci­ó de la Unió europea, ha decidit emprendre aquesta gran tasca pendent de la democràcia espanyola. És una actitud a favor de la transparèn­cia que cal aplaudir. La ministra d’Hisenda i Funció Pública, maría Jesús montero, va presentar ahir l’avantproje­cte de llei de Transparèn­cia i integritat en les Activitats de Grups d’interès, que va ser aprovat pel consell de ministres, amb la intenció d’equiparar la legislació espanyola a l’europea en la regulació de les relacions entre els grups d’interès, coneguts com a lobbies, amb els alts càrrecs de l’Administra­ció General de l’estat.

Aquest avantproje­cte de llei, segons va dir la ministra, té l’objectiu d’evitar qualsevol connivènci­a directa i indirecta del sector privat amb la finalitat d’intervenir en les decisions públiques. Per això, entre altres coses, intentarà impedir les portes giratòries establint que els alts càrrecs públics no puguin fer activitat d’influència en matèries relacionad­es amb les seves competènci­es en els dos anys següents al seu cessament. Aquest termini de temps, tot i això, sembla excessivam­ent curt i probableme­nt hauria d’ampliar-se.

També s’establirà un registre de lobbies que estarà a disposició de tots els ciutadans al Portal de Transparèn­cia i a l’oficina de conflictes d’interessos de l’Administra­ció, on hauran de constar les dades rellevants d’aquests i el detall de les relacions que mantenen amb els membres del Govern i altres alts funcionari­s per a la defensa dels seus interessos.

Les dades rellevants a què es va referir la ministra montero inclouran el nom i domicili de les persones físiques i jurídiques que es consideren lobbies, informació financera, la part imputable a l’activitat d’influència, així com la identifica­ció dels qui participin en les reunions amb els alts càrrecs. en aquest sentit, la norma legal determinar­à quins són els perfils de l’Administra­ció General de l’estat que hauran de tenir en compte el que quedarà establert en el seu articulat a l’hora de reunir-se o de contactar amb determinat­s grups o individus. en tot cas, qui vulgui fer reunions amb aquests perfils d’alts càrrecs haurà d’estar registrat per a això. els lobbies registrats, a més, hauran de complir amb un codi de conducta que, entre altres prohibicio­ns, inclourà la de fer regals a gestors públics. L’incomplime­nt de les normes establerte­s donarà lloc a sancions, com podria ser l’expulsió per tres anys o més del registre de lobbies i, per tant, la impossibil­itat d’influir legalment en el Govern central i la resta de l’Administra­ció General de l’estat.

en cada llei que promogui el Govern s’inclourà, a més, una memòria d’impacte que contindrà informació sobre qui, en quin moment i sobre quines matèries han participat des de fora de l’Administra­ció en l’elaboració de la llei.

Amb aquesta llei, quan entri en vigor, es cobrirà un important buit jurídic en la legislació espanyola. L’avantproje­cte del Govern central s’haurà de complement­ar amb les aportacion­s que puguin fer-se durant el procés de redacció definitiva i en el correspone­nt tràmit parlamenta­ri. És indubtable que si es fan les coses bé, amb la col·laboració de la resta de grups polítics, es contribuir­à a un millor i més transparen­t funcioname­nt del país. L’ideal seria tramitarlo amb urgència perquè fos operatiu abans de les pròximes eleccions generals.

El Govern central regula per llei les relacions entre empreses, bancs i alts càrrecs públics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain