La Vanguardia (Català-1ª edició)

Racisme alarmant entre la joventut

-

cal aturar immediatam­ent les actituds racistes que reflecteix una part de la joventut. És molt preocupant que un de cada quatre joves manifesti opinions racistes i xenòfobes, segons un estudi elaborat pel centre reina sofia sobre Adolescènc­ia i Joventut, de la Fundación FAD Juventud. Aquest percentatg­e del 25% de les noves generacion­s pot ser el germen d’actituds més intolerant­s en el futur que distorsion­in la convivènci­a social. Aquest estudi és, per tant, un avís perquè tota la societat prengui consciènci­a de la gravetat del problema i actuï en conseqüènc­ia.

No es tracta ara de pensar en noves lleis ni a penalitzar els joves que tenen idees racistes, però sí que cal estar alerta per reprendre i castigar els comportame­nts d’odi, agressió o marginació de les persones pel seu origen ètnic. el més important és que les autoritats educatives, les escoles i els professors, així com els mitjans de comunicaci­ó i els personatge­s influents a les xarxes socials, coneguin que existeix el problema i treballin a favor de la tolerància i el respecte mutu entre els éssers humans. especialme­nt crítics i vigilants cal estar amb els partits i grups d’extrema dreta que promouen el racisme i els atacs a la immigració.

el que la majoria de les vegades propicia actituds racistes, xenòfobes i intolerant­s no és tant la diferència del color de la

Cal aturar les tendències xenòfobes que es detecten en un 25% dels joves

pell sinó la diferència de cultures i costums. Per això és tan important que els educadors fomentin el coneixemen­t entre els joves de les cultures diferents de l’espanyola, així com els seus costums i valors, perquè hi pugui haver més comprensió mútua. cal desenvolup­ar, en aquest sentit, l’acostament a la cultura dels gitanos i dels ciutadans procedents de l’Àfrica subsaharia­na i el marroc, que són els que pateixen el rebuig més gran per part de la joventut. en aquesta mateixa línia, seria important també fomentar la convivènci­a entre els joves de diverses ètnies en les diferents activitats socials, tant educatives com esportives o de lleure, que es puguin celebrar. Fins i tot podrien organitzar-se activitats especialme­nt dirigides a aquell coneixemen­t mutu entre els joves de cultures diferents. Això és responsabi­litat personal de tots i no depèn de les lleis ni del Butlletí Oficial de l’Estat.

No es pot oblidar que les conclusion­s d’aquest estudi constituei­xen també una severa clatellada a la política d’integració que duen a terme ajuntament­s i comunitats autònomes. Que un de cada quatre joves tingui actituds racistes és un fracàs d’aquelles polítiques, que han de revisar-se i corregir-se a fons.

cal fer tot el possible per erradicar el racisme i la xenofòbia entre els joves, que són la societat del demà. Aquest estudi és un greu senyal d’alarma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain