La Vanguardia (Català-1ª edició)

Però ens afecta aquesta guerra?

- Norbert Bilbeny

Estem en guerra i a primera vista no ho sembla. Des de la primera guerra del Golf, Espanya ha participat en diverses guerres, sigui en coalició internacio­nal o, com ara amb Ucraïna, sota comandamen­t de l’OTAN. No hem declarat la guerra, però estem en guerra. Contribuïm a la defensa d’un país limítrof amb la Unió Europea i de règim democràtic envaït sense justificac­ió per les tropes russes. Hi ha motius per defensar la nostra participac­ió, igual que per condemnar la persistènc­ia de la guerra en ple segle XXI. Les ofensives militars injustific­ables, i en el fons la personalit­at agressiva i bel·licista que perviu, ens posen a molta distància de l’Homo sapiens i es mantenen en l’Homo imbecillus.

En les dues guerres mundials vam estar al marge mentre milions de joves morien en el fang del camp de batalla. Era com si a fora no passés res. Ara també ho sembla a propòsit de la veïna guerra d’Ucraïna, amb la diferència que durant les dues grans guerres del segle XX Espanya en tenia prou amb els seus problemes interiors i en aquesta del segle XXI estem en millors condicions per dedicar més atenció al conflicte que torna al mapa europeu. Com ens afecta aquesta guerra? Encara que sembli que no gaire, ens afecta moltíssim. Malgrat que no hi hagi protestes al carrer per les morts i la carestia provocades per la guerra, ni tampoc per la ineficiènc­ia absoluta i vergonyosa de la política i la diplomàcia per aconseguir un alto el foc, la guerra d’Ucraïna ens afecta, dit de més a menys importànci­a: perquè remou la consciènci­a, fereix amb les seves imatges la nostra sensibilit­at, enfonsa l’economia i sobrecarre­ga els nostres impostos.

Estem pagant l’augment del pressupost de defensa en un 72% (13.000 milions), dedicat en la seva meitat a tancs Tigre i altres armes, mentre que a Espanya falten metges, no funciona la formació profession­al dels joves i triguen a arribar els ajuts a la dependènci­a. És clar, doncs, que ens afecta, i molt, aquesta guerra. El que és estrany és que sembla que no ens n’adonem. I sorprèn que l’esquerra governant estigui conforme amb això.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain