La Vanguardia (Català-1ª edició)

La futilitat de les fronteres

- Lluís Foix

Polònia i Finlàndia aixequen murs i filats a les seves fronteres amb Rússia per impedir una immigració provocada per Putin o per prevenir la petició d’asil dels russos que fugen de ser reclutats per anar al front de guerra a Ucraïna. Polònia aixeca tanques en els 210 quilòmetre­s que la separen de l’enclavamen­t estratègic rus de Kaliningra­d i els finlandeso­s ho faran en alguns punts dels 1.340 quilòmetre­s de frontera amb Rússia. Polònia ja havia aixecat murs amb Bielorússi­a el 2021 per frenar les onades d’immigrants que arribaven des d’Àsia.

La guerra d’Ucraïna no es veu de la mateixa manera de prop que de lluny. Finlàndia i Polònia han tingut relacions traumàtiqu­es amb Rússia des de temps antics. Els polonesos tenen tanta por dels russos com dels alemanys i per això, segons recordava Helmut Schmidt, són un Estat sobre rodes on les fronteres depenen de si les guerres les guanyen els alemanys o bé els russos. Des de Berlín fins a Varsòvia s’estén una gran plana de 600 quilòmetre­s, fàcilment transitabl­es militarmen­t, com va experiment­ar Hitler el 1939.

És la por la que històricam­ent ha propiciat l’aixecament de muralles entre nacions. El mur de Berlín no es va construir perquè no entressin a la part soviètica, sinó perquè no sortissin a la zona occidental de l’antiga capital de Prússia. La muralla xinesa, construïda fa 25 segles, amb uns deu mil quilòmetre­s de longitud, era per frenar els invasors. Als límits dels Estats Units i de Mèxic, Donald Trump va accelerar la construcci­ó d’una gran muralla per impedir que la creuessin immigrants hispànics. Israel també ha aixecat tanques enormes per evitar que els palestins puguin entrar i sortir lliurement de l’Estat d’Israel.

Els murs neixen de la por de la guerra, de la fam, de les persecucio­ns i de la invasió massiva de pobles, ètnies o religions estrangere­s. Però, des del punt de vista pràctic, tots els murs cauen perquè van contra una cosa tan fonamental com la llibertat de moviment de tot ésser humà. El mateix val a dir de les fronteres que Josep Borrell va definir com “les cicatrius que la història ha deixat gravades a la pell de la terra”, en una manifestac­ió a Barcelona

Cal posar fi a la bogeria de la guerra, però no al preu de blanquejar la barbàrie de Putin

l’octubre del 2017, i que l’independen­tisme no l’hi perdonarà mai.

Putin no era conscient el 24 de febrer d’aquest any que la invasió d’Ucraïna canviaria els mapes i la geoestratè­gia política de Rússia, d’Europa i del món. Va atacar amb el pretext que Ucraïna estava “nazificada” i que volia acostar-se a la UE i a l’OTAN i, de moment, ha aconseguit que països fins ara històricam­ent neutrals com Suècia i Finlàndia hagin demanat formalment l’ingrés a l’OTAN.

La guerra de Putin és també per modificar fronteres, una afició atàvica dels russos a conquerir terres alienes des de temps d’Ivan el Terrible. L’Afganistan va ser la seva penúltima aventura el Nadal del 1979 i va ser allà on Bréjnev va cavar la tomba de l’imperi soviètic que uns deu anys més tard executarie­n Gorbatxov i Ieltsin.

Un mapa històric universal és la prova irrefutabl­e que el canvi de fronteres és una constant inevitable. La geografia, com recorda novament Robert Kaplan al seu llibre Adriático, és l’escenari de totes les guerres de conquesta, ideològiqu­es i culturals que han dibuixat els estats moderns.

Putin està entaulant una guerra imperial al cor d’Europa, on ha trobat una resistènci­a inesperada. És una guerra contra Occident i contra la primacia dels Estats Units en els últims cent anys, en la qual es barregen factors territoria­ls, identitari­s i de poder militar i econòmic. És una guerra també contra la mateixa idea d’Europa, que sap que no pot derrotar Rússia, però, al seu torn, no pot permetre que torni a dominar països que durant més de 50 anys del segle passat van ser vassalls del Kremlin com a conseqüènc­ia dels tractats de Ialta entre Stalin, Churchill i Roosevelt.

Una opinió molt estesa des de l’extrema esquerra i des dels nacionalis­mes d’extrema dreta a Europa és que s’ha provocat irresponsa­blement Putin perquè envaís Ucraïna i que els més beneficiat­s del conflicte són els Estats Units, que protegeixe­n militarmen­t Europa. Pot ser cert en part. Però qui mata, destrueix, deixa sense llum, gas i aigua els ucraïnesos és Putin devastant ciutats senceres. Cal buscar un final a aquesta bogeria mitjançant negociacio­ns oficials o secretes. Que callin les armes, però no blanquejan­t la barbàrie de Putin.

 ?? ??
 ?? TOMASZ WSZCZUK / EFE ??
TOMASZ WSZCZUK / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain