La Vanguardia (Català-1ª edició)

JFK & VPJ LHO & MVM

- Màrius Serra

Demà es presenta a Barcelona Kennedyana (Folch & Folch), el llibre pòstum de Vicenç Pagès Jordà (19632022). Després de l’homenatge de dissabte a La Planeta de Girona, un grapat d’amics i col·legues serem a la (seva) facultat de Comunicaci­ó Blanquerna per parlar d’ell des de la seva obra i llegir fragments de l’última. La seva prematura desaparici­ó ha provocat “un d’aquells moments de comunió que es donen rarament en un país i una literatura”, en paraules de Bernat Puigtobell­a a l’e-book que porta per títol els famous last words de VPJ a Twitter: No blanquejar­em la cendra (Núvol). El llibre pòstum que culmina la seva obra literària en defineix la veu d’una manera superba a partir de la mort de JFK (22/ XI/1963), produïda tres setmanes abans del naixement de VPJ (14/XII/1963).

Feia dècades que preparava aquest llibre, fascinat pel Guionista que va disposar totes les peces de la trama dels Kennedy. Havia llegit, vist i escoltat gairebé tots els relats, imatges i glosses diverses que el magnicidi de Dallas ha provocat. Des d’aquest punt temporal de suport, VPJ ens mou a interpreta­r el món contempora­ni. Ho fa amb les armes de la literatura tal com la predicava i la practicava. Amb elegància i profundita­t, detectant en la trama perfecta de la dinastia kennedyana distància, contenció, bellesa, intel·ligència... Trets presents en l’estil cristal·lí que infon al correlat entre fets provats, hipòtesis improvable­s, conspirano­ies improbable­s, tragèdies gregues i lògica narratològ­ica. La seva veu distingida deixa en un segon pla la ingent documentac­ió manejada, enllaçant fets i ficcions, en la línia del que escriu Hitchens: “Els processos acadèmics de confirmaci­ó de dades resulten tan lents que són els novel·listes els que millor capturen el submon de la política americana”.

Kennedyana és una interpreta­ció sobre la fi de l’era moderna que pren JFK de xarnera. També és un llibre ple d’aportacion­s personals. Molts autors havien abundat en les coincidènc­ies de tota mena que uneixen els destins d’Abraham Lincoln (elegit president el 8/XI/1860 i assassinat al teatre Ford) i JFK (elegit el 8/XI/1963 i assassinat en un Ford Lincoln), però només VPJ es podia fixar en el detall que les tres darreres lletres del protagonis­ta amb què Manuel Vázquez Montalbán va inaugurar la sèrie de Pepe Carvalho, Yo maté a Kennedy (1972), correspone­n a les inicials de Lee Harvey Oswald.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain