La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 25% dels joves són racistes; la majoria, homes i d’extrema dreta

- eleste López rceloe

Una notícia positiva: la gran majoria dels joves d’entre 15 i 29 anys, un 75%, rebutja de forma general els postulats racistes i posa en relleu la multicultu­ralitat. La notícia negativa, i que fa saltar les alarmes per les seves implicacio­ns en una societat democràtic­a, és que un de cada quatre són racistes i xenòfobs, mostrant un rebuig clar (i per aquest ordre) a les persones d’ètnia gitana i als ciutadans procedents de l’Àfrica subsaharia­na i del Marroc.

El grup de joves que presenta actituds i opinions clarament racistes el composen en gran part persones que es posicionen ideològica­ment a l’extrema dreta, així que la ideologia és una variable determinan­t. A més de la ideologia, es troben diferèncie­s estadístic­ament significat­ives en funció del sexe, amb un marcat caràcter més antiracist­a de les dones. Elles són més tolerants.

Aquestes són algunes de les conclusion­s de la investigac­ió Joves i racisme. Estudi sobre percepcion­s i actituds racistes i xenòfobes entre la població jove d’Espanya, realitzat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescènc­ia i Joventut de la Fundació FAD Joventut, després d’haver investigat 1.200 joves d’entre 15 i 29 anys.

Les persones d’ètnia gitana són les que pateixen el grau més gran de discrimina­ció i racisme. És el grup més rebutjat com a veí (un 24% del jovent enquestat no vol tenir un veí gitano), per ocupar llocs de responsabi­litat a la feina o a la docència (a un 24% no li semblaria bé), per ocupar places de policia (més d’un 25% manifesten desacord amb aquesta possibilit­at) i per exercir com a alcalde (rebutjat per un 30% dels joves).

A més, un 16,3% dels enquestats indica que s’estimaria més no tenir una relació personal amb persones d’ètnia gitana, que són les més mal valorades a l’hora de fer una nova amistat o de tenir una relació íntima.

Les persones procedents del Marroc i les de religió musulmana també són de les més rebutjades per ocupar posicions socialment rellevants i com a veïns o amistats. Només un 57,2% dels joves indica que els semblaria bé que persones de qualsevol dels col·lectius sotmesos a la consulta fossin l’alcalde o alcaldessa.

A excepció de les persones d’ètnia gitana, marroquine­s i de religió musulmana, s’observa una alta acceptació per la convivènci­a pròxima amb la resta de grups minoritari­s, però hi ha un rebuig considerab­le al fet que qualsevol d’aquests ocupi posicions de poder, indica l’informe.

Els joves culpen de la difusió de discursos racistes principalm­ent a alguns mitjans de comunicaci­ó i la imatge que

Les persones d’ètnia gitana són les que provoquen més rebuig: un 16,3% no les volen d’amics

donen de la immigració (60,4%) i a les propostes xenòfobes de partits d’extrema dreta (49,7%).

La investigac­ió analitza també els percentatg­es de joves que diuen haver estat testimonis de violència o comportame­nts racistes, les persones que l’han patit i les persones que admeten haverla exercit.

Un 32,6% afirma que ha presenciat agressions físiques i gairebé un 50%, burles i insults de forma presencial o a les xarxes socials. Un 14,4% ha estat víctima d’agressions físiques i un 24,3% de burles o insults en espais públics presencial­s. Pel que fa al percentatg­e de joves que han exercit aquestes actituds, oscil·la entre un 5,7% en el cas d’agressions físiques i un 15,1% a l’hora de tenir actituds de desconfian­ça davant minories.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain