La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La qualitat màxima en la jerarquia qualitativ­a té nom de monjo. Amuntega bateries. 2 Aïllo guitarrist­es. Captenimen­ts de mariner. 3 Goja amb poders màgics. Rebel·lió a bord. Embarcacio­ns esportives. 4 Acatada. Llancers de la cavalleria lleugera alemanya. Al bell mig del cel. 5 Pell de cabrit adobada que serveix per fer guants. Aquest vespre en farà vint-i-quatre hores. Davanters de l’Arsenal. 6 La Cruz a Hollywood. Acamparé. Principi etimològic. 7 Acaba com comença. Agredeixo el cambrer d’un restaurant mexicà.

Entrenada. 8 Laboratori als Estats Units. Bassal que abans trobàvem als peatges de les autopistes. Na. 9 Crit que tot ho frena. Indemne, que surt d’un accident sense danys. Policia Militar Llatina. 10 Derivat de na Marie Brizard. Marejat. Comença a il·luminar-ho tot. 11 Es dirigís. Matx sense alumini. Ho deduí, també, encara que semblés que ho reduïa. 12 País Valencià. S’ho mira amb ulls d’expert carbonífer. Foll. Sofre. 13 Presoner. Crit d’acceleraci­ó equina. Faig la feina dels imants quan capgiren la literatura epistolar. 14 Fica el nas i aspira. Faig una imitació grotesca d’algú per qui sento una gran aversió.

VERTICALS 1 Serveix per aigualir el vi i per desguassar les aigüeres. Passa la mà per un pa de pagès. El prefix de mostra a l’aparador dels prefixos. 2 Que es pot fer servir. Malmetien la roba d’hivern durant els llargs estius tancada als armaris. 3 Feu la feina més possibilis­ta dels jardiners. Facin que surin. A vosaltres, nord-americans.

4 Qualsevol sal de l’àcid elaídic. Ho feu servir a l’Alt Urgell. El primer de tots. 5 Carro que surt bé de preu. Situat al calendari. El reialme de Mahoma. 6 Iode. Capa, sobretot si és de pintura. Que imita l’eco. A la sortida de Celrà. 7 Xoco perquè han tret el senyal de cruïlla perillosa. Vedell que té entre un i dos anys. Blava immensitat.

8 Complet, com l’èxit que tot artista busca. Fang. Davant C fa parlar de preus i rere X d’ordinadors. 9 De dimensions semblants a les d’un gra de mill. Sortí. Acaba com comença. 10 Rap degollat. Ajusta al cos una peça de vestir amb cordons. Dinar reial després de la mort de lady Diana Spencer. 11 Ho treguin del subsol. Nedo traient el cap de l’aigua. Faig proves.

12 Irada per sant Jordi. Associació de desocupats polits. Projectil. 13 Seria letal si vocalitzés. Allibereu algú d’una obligació a cop de talonari. Crit de dolor. 14 Clava una punyalada. Patino.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain