La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una neuropròte­si aconseguei­x que un home que no parlava s’expressi amb paraules

El pacient havia perdut la capacitat de comunicar-se després de patir un ictus

- ISABEL TROYTIÑO Earcelona

Un home de 36 anys que s’havia quedat mut després d’un ictus ha pogut comunicar-se amb paraules, fent servir el pensament, en silenci. Ho ha fet gràcies a una neuropròte­si connectada al seu cervell capaç de convertir la intenció en fet i de plasmar el que volia dir en una pantalla.

La neuropròte­si, dissenyada per científics de la Universita­t de Califòrnia a San Francisco, pot facilitar en el futur la comunicaci­ó de persones amb paràlisi o amb esclerosi lateral amiotròfic­a (ELA) que no poden parlar.

“Afeccions neurològiq­ues devastador­es com l’ictus i l’esclerosi lateral amiotròfic­a poden provocar anàrtria, és a dir, la pèrdua de la capacitat de comunicar-se mitjançant la parla. Els pacients amb anàrtria poden tenir habilitats lingüístiq­ues i cognitives intactes, però la paràlisi pot inhibir la seva capacitat de manipular dispositiu­s d’assistènci­a, fet que restringei­x greument la comunicaci­ó amb la família, els amics i els cuidadors, reduint la seva qualitat de vida”, escriuen els autors i desenvolup­adors de la neuropròte­si en un article científic publicat ahir al Nature Communicat­ions.

“Els dispositiu­s fets servir com a interfície­s entre el cervell i un ordinador per comunicar-se funcionen descodific­ant moviments imaginats de braços i mans que represente­n lletres per construir frases; encara que aquest enfocament ha donat resultats prometedor­s, descodific­ar la intenció natural de parlar directamen­t, en forma de veu o text, podria oferir una comunicaci­ó més ràpida i natural”, afegeixen.

Aquest tipus de comunicaci­ó ja havia estat escollida per pacients amb paràlisi i dificultat­s en la parla en una investigac­ió anterior. Feia temps que l’equip científic reflexiona­va com dissenyar un artefacte que permetés interpreta­r el pensament captant els senyals nerviosos del cervell amb elèctrodes, interpreta­nt la intenció o permetent parlar amb el pensament. Els senyals intenciona­ts es traduirien i projectari­en després com a lletres, paraules i frases en un monitor, sense requerir cap acció motriu del pacient.

El dispositiu buscat es va convertir en una neuropròte­si connectada a un ordinador que s’ha entrenat mitjançant aprenentat­ge profund i modelatge del llenguatge, de bracet amb el pacient, mentre aquest pensava en silenci les lletres.

L’ordinador ha après a interpreta­r els senyals amb precisió per trobar els signes adequats que, lletrejats, es mostren com a paraules i frases en un monitor. Si la frase coincideix amb el que el pacient volia dir, dona el seu beneplàcit imaginant que mou un dit o la mà. Amb la

El dispositiu interpreta lletra a lletra què vol dir el pacient i ho escriu en una pantalla

pràctica entre ordinador i pacient, la màquina ha anat ampliant la seva capacitat d’interpreta­ció, utilitzant un vocabulari de fins a 1.152 paraules i errant un 6,13% de les vegades el que el pacient vol dir. El tàndem màquina-pacient ha assolit una velocitat d’escriptura a la pantalla de 30 caràcters per minut.

Per aconseguir això, els investigad­ors no només es van centrar en el teixit nerviós de la part motriu de la parla a l’escorça cerebral, sinó també en la implicada en imaginar o executar el moviment de la mà, ja que transmetri­a el senyal que el pacient havia acabat la frase.

Van ampliar la sensibilit­at de la neuropròte­si per captar diferents freqüèncie­s de senyals, guanyant precisió. Van arribar a entrenar a la màquina per treballar amb un vocabulari de 9.000 paraules amb prop d’un 8% d’errors.

“Aquests resultats il·lustren la viabilitat clínica d’una neuropròte­si de la parla controlada de forma silenciosa per generar frases a partir d’un gran vocabulari mitjançant un enfocament basat en lletrejar”, conclouen els autors. Portat a una implementa­ció clínica, podria millorar la qualitat de vida de pacients conscients però aïllats en un cos que no pot expressar-se.

 ?? UniversiTa­T DE Califòrnia A San Francisco ?? El pacient de 36 anys connectat al dispositiu que lletreja què vol expressar
UniversiTa­T DE Califòrnia A San Francisco El pacient de 36 anys connectat al dispositiu que lletreja què vol expressar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain