La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern impulsa la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades

- Antoni Ló e To a Earcelona

El Govern va anunciar ahir la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), amb l’objectiu d’ordenar i impulsar el desenvolup­ament de tractament­s mèdics innovadors des de la fase de recerca pública fins a la producció i comerciali­tzació, passant pels assajos clínics als hospitals.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar una inversió de fons propis en el projecte d’almenys 60 milions d’euros en tres anys (20 milions anuals), sense perjudici que puguin augmentar a través de partides de l’Estat o de la UE.

Salut aspira a aconseguir que el CNTA pugui entrar en funcioname­nt al febrer. El centre pivotarà sobre estructure­s que ja hi són, especialme­nt sobre el Banc de Sang i Teixits (BST), que ja té un equip elaborant el pla operatiu i l’estructura del nou ens que pretén garantir la connexió entre la investigac­ió pública i el teixit industrial, “incrementa­nt l’impacte social i econòmic d’un sector a l’alça i d’alt valor afegit”.

El nou centre està orientat a les teràpies avançades, els àmbits d’aplicació de les quals són, entre d’altres, el càncer, la regeneraci­ó de teixits, el tractament de malalties inflamatòr­ies i autoimmune­s o totes aquelles patologies que, a hores d’ara, no disposen de teràpies efectives. Es tracta de medicament­s basats en cèl·lules (com la teràpia cel·lular CAR-T per tractar la leucèmia), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular).

Catalunya concentra un 60% de la recerca espanyola en teràpies avançades i bioenginye­ria, i disposa de teixit clínic i hospitalar­i amb un elevat potencial d’execució d’assajos clínics innovadors, destaca el Departamen­t de Salut. Compta amb 50 empreses del sector, amb una facturació de més de 3.000 milions d’euros i més de 6.000 llocs de treball.

Tanmateix, com a resposta a una interpel·lació al ple del Parlament, Balcells es va comprometr­e a fer pujar fins a un 25% (actualment un 17,9%) la partida dedicada a l’atenció primària en el pressupost del seu departamen­t. El conseller va defensar la necessitat de promoure un canvi en el model sanitari centrat no només en les inversions, sinó també en l’organitzac­ió del sistema i la distribuci­ó dels profession­als. “Cal dotar d’autonomia de gestió els CAP i avaluar els resultats, i no tant el nombre de visites”, va afirmar. Va admetre que els profession­als de la medicina i la infermeria estan mal pagats i va advocar perquè les infermeres adquireixi­n un paper “més resolutiu en el sistema”.

Manel Balcells es compromet a dedicar un 25% de la despesa de Salut a l’atenció primària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain