La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un suport indispensa­ble

- Exsecretàr­ia de Jordi Pujol

En la nostra vida col·lectiva hi ha unes personalit­ats d’una gran projecció que incideixen d’una manera rellevant en la societat on sorgeixen. Certament és aquest el cas de Jordi Pujol, president de la Generalita­t de Catalunya durant 23 anys i home clau per entendre la transforma­ció del nostre país durant tot el període de vigència de l’Estatut d’Autonomia del 1979. Però els qui hem treballat de prop amb el president Pujol sabem prou bé que no podem pas entendre la seva figura i la seva trajectòri­a sense algunes persones en què en moments cabdals es va recolzar decisivame­nt. No cal dir que aquí cal situar-hi la seva pròpia família, però també Lluís Prenafeta, Joaquim Pujol, Rosa Bruguera i, en un lloc singularme­nt destacat, Carme Alcoriza.

El seu traspàs, tot i pressentit, per la seva lluita coratjosa i tenaç contra el càncer, colpeix profundame­nt tots els qui l’hem coneguda i admirada. De fet, Carme Alcoriza ens ajuda a explicar el president Pujol. Si Jordi Pujol hi confiava plenament era perquè es tractava d’una dona intel·ligent, perspicaç, intuïtiva, honesta i amb una autoritat que no provenia del càrrec que ocupava, sinó de l’encert amb què l’exercia.

Col·laboradora ja de Jordi Pujol a Banca Catalana, va ser un suport essencial també al Palau de la Generalita­t, gestionant amb bon criteri l’agenda del president, aconsellan­t-lo en decisions exigents que requerien lucidesa i discreció i transmeten­t-li la confiança que res del que ella li plantejava responia a cap visió interessad­a o esbiaixada o a una adulació mesella.

Alcoriza tenia el nostre respecte, a més de la nostra estimació, perquè sabíem que esquivava improvisac­ions impulsives i aportava gruix a les considerac­ions que compartíem.

Carme Alcoriza era alhora ambiciosa pensant en la Generalita­t i realista pensant en la gent sovint anònima que constituïm aquest país. Amb una indiscutib­le mirada institucio­nal, va ser la meva millor aliada en decisions a les quals el president Pujol es resistia a atribuir la transcendè­ncia i la urgència que nosaltres li atorgàvem, com va passar, amb la complicita­t sàvia i indispensa­ble d’Higini Clotas, en el cas de la llei 6/2003 de l’estatut dels expresiden­ts de la Generalita­t, que calia tramitar i aprovar pensant no tan sols en el president Pujol, sinó també en els futurs presidents.

Carme Alcoriza transmetia fermesa i convicció en el tracte, però també serenitat. Actuava amb energia, però també amb prudència.

La seva intervenci­ó en l’activitat de la presidènci­a de la Generalita­t abraçava des d’aspectes protocol·laris, d’organitzac­ió de la Casa dels Canonges com a residència oficial del president, o merament estètics, perquè l’aspecte del president fos el més adient als actes on intervenia, fins a les reunions estratègiq­ues en què s’adoptava la decisió sobre els viatges que convenia que el president fes tant a l’interior de Catalunya com en els seus nombrosos contactes internacio­nals o sobre els missatges institucio­nals als quals convenia associar la presidènci­a de la Generalita­t.

No estem, doncs, parlant d’algú que es limita a portar l’agenda del president, que ja és una responsabi­litat prou delicada i complexa, sinó d’una persona que se sentia compromesa en l’objectiu que la presidènci­a de la Generalita­t tingués el millor suport possible per aconseguir ser apreciada entre els catalans i reconeguda internacio­nalment. Carme Alcoriza ha sabut actuar sempre amb una fidelitat que anava directamen­t associada a la franquesa. I s’ha esforçat a situar-se en una posició sense visibilita­t pública, que ha esquivat amb insistènci­a.

Ara que dissortada­ment ens ha deixat, és just que posem en relleu que va servir amb passió i amb una dedicació que de vegades semblava il·limitada el nostre país i que ho va fer sense cap afany de protagonis­me i posant totes les seves energies i tota la seva experiènci­a al servei d’enfortir la presidènci­a de la Generalita­t. Carme Alcoriza ha estat una dona sens dubte excepciona­l, que ha utilitzat amb seny i eficàcia l’extraordin­ària capacitat d’influència que durant tants anys ha tingut.

Avui és un dia per honorar-la i per recordar els qui, com ella, van fer un objectiu central de la seva vida política i profession­al la dignificac­ió i el prestigi d’una institució d’autogovern que, en ser recuperada, partia d’uns recursos molt escassos i d’unes competènci­es que tot just començava a desenvolup­ar.

Col·laboradora ja de Pujol a Banca Catalana, va ser un suport essencial també al Palau de la Generalita­t

Carles Duarte i Montserrat B:r :tari g:n:ral d: la Pr:sidència d: la G:n:ralitat :l p:ríod: 2000-2003

 ?? JULIAN MARTIN / EFE ??
JULIAN MARTIN / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain