La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Bonobo’ planteja una reflexió humana del terrorista de la Rambla

- N. Cugat BnrcJimnn

“Bonobo és una road movie desesperad­a, és una fugida cap endavant”, explica el seu director i dramaturg, Josep Julien. L’obra s’estrena el dia 11 al festival Temporada Alta i arribarà al TNC del 24 de novembre al 4 de desembre.

“La meva família i jo vam tenir la mala sort de viure molt de prop la persecució i la mort del jove terrorista”, explica el director. La tarda del dia 21 d’agost del 2017, els Mossos d’Esquadra van abatre Younes, un jove de 20 anys, en una vinya del terme municipal de Subirats, al costat d’on viu Julien. El noi era el responsabl­e de l’atemptat de la Rambla de Barcelona.

“Aquesta experiènci­a em va commoure moltíssim, quan vaig veure la gent que llançava clavells als Mossos per haver abatut el jove... Vaig tenir una sensació de profunda tristesa que vaig pensar que tenia un gran potencial literari”, matisa Julien.

L’actor Moha Amazian encarna el jove terrorista, que viu una situació en una gasolinera de camí a la Rambla que li fa canviar el curs de la seva imminent tragèdia. Així comença la fugida, la road movie que Julien ha volgut escenifica­r per potenciar una reflexió de la part més humana d’aquesta història.

L’autor ho ha deixat clar: “No pretenc romantitza­r un acte terrorista ni un criminal, simplement crec que el bon teatre t’acosta al conflicte interior i no a l’autocompla­ença”. Així és com Julien ha triat humanitzar Younes i evidenciar que per arribar a l’extrem de l’atemptat tota la societat va fer alguna cosa malament, no només els joves radicals.

Sobre el seu paper, Amazian

Els Mossos van abatre Younes en una vinya propera a la casa del dramaturg Josep Julien

comenta: “És veritat que represento l’estereotip de jove d’origen àrab que s’estigmatit­za molt. Tot i això, l’obra no se centra en la cultura islàmica o la religió, sinó en qüestions humanes molt més universals i doloroses, amb les quals tothom pot identifica­r-se”.

Bonobo va guanyar el premi Quim Masó de creació teatral de Temporada Alta en l’edició del 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain