La Vanguardia (Català-1ª edició)

Disseny i sostenibil­itat

El Museu del Disseny presenta l’exposició ‘Toquem fusta!’ per reflexiona­r sobre la crisi climàtica

- Núria Cugat tarridas Barcelona

Entre troncs, arrels, eines rudimentàr­ies, mobiliari quotidià i peces d’alta tecnologia s’articula la nova exposició del Museu del Disseny de Barcelona, Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibil­itat, comissaria­da per Pilar Vélez, exdirector­a del museu, i Martí Boada, mediambien­tòleg i geògraf. El museu obre les portes de l’exposició a partir d’avui fins al 22 de gener.

“La nostra intenció és que la gent surti més informada sobre l’emergència climàtica i de com el disseny pot ser una disciplina revolucion­ària per ajudar a frenar els efectes de la contaminac­ió humana”, va explicar Boada a la presentaci­ó de la mostra.

Així, el recorregut s’estructura sobre tres eixos: l’arbre com a element inspirador de la bioeconomi­a circular, la fusta com a element del disseny i de la sostenibil­itat i, finalment, la bioeconomi­a i la sostenibil­itat com els camins que ha de prendre el disseny per enfrontar la crisi climàtica.

En aquest tercer àmbit destaca la instal·lació Mòdul Hàbitat Mediterran­i, un projecte de disseny arquitectò­nic coordinat per Salvador Ordóñez, que presenta un habitatge fet exclusivam­ent de fusta, suro i palla. Ordóñez va subratllar que el més esperançad­or d’aquesta iniciativa és que “tots els materials que s’han fet

servir són reproduïbl­es”, és a dir, que no fomenta l’explotació dels boscos, sinó un ús responsabl­e i amb una esperança de vida llarga.

L’exposició es presenta després d’un procés de tres anys d’investigac­ió, i gràcies a això “s’hi exposen un bon grapat de dissenys inèdits”, va explicar Pilar Vélez.

Aquesta iniciativa està inscrita al programa de la conferènci­a anual de l’European Forest Institute, una institució que ha designat Barcelona com a Ciutat Europea del Bosc 2022.

“El disseny pot ser una disciplina revolucion­ària per ajudar a frenar el canvi climàtic”

 ?? Bar elonaez ?? Una imatge de l’exposició sobre fusta al Museu del Disseny
Bar elonaez Una imatge de l’exposició sobre fusta al Museu del Disseny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain