La Vanguardia (Català-1ª edició)

Remuntada de líder

Pedri i Raphinha marquen després del gol local i l’expulsió de Lewandowsk­i

- Anaïs Ma Pamplona

D’encaixar un gol al minut 6 a quedar-se sense Lewandowsk­i, expulsat al minut 30 a El Sadar, un camp dur de pelar. El presagi era nefast, però el Barcelona, que arribava al fortí de l’Osasuna líder gràcies a l’ensopegada del Madrid, no podia permetre’s perdre’l en 24 hores. Era un guió massa trist. I tot i que va transitar per tots els estat anímics imaginable­s, s’hi va sobreposar remuntant amb un gol de Pedri i un altre de Raphinha en un exercici d’orgull i d’amor propi digne de qui mereix ser líder. Missió acomplerta. El conjunt blaugrana posa el punt i a part a la temporada, i els seus jugadors, la majoria internacio­nals, posaran rumb cap al Mundial de Qatar ja sabent-se líders de la Lliga.

El Barça va patir. Sobretot al principi. I no perquè no estigués avisat. Que l’Osasuna, un equip modest que al principi de curs aspirava a la permanènci­a, estigués trepitjant la zona europea en la jornada 13 no era cap casualitat. El mèrit era enorme. Arrasate va optar per un onze sense Budimir, l’únic dels seus futboliste­s que podria anar al Mundial. L’alineació contrastav­a amb la de Xavi, altre cop amb tres laterals esquerres, dels quals Balde a la dreta, Alba a l’esquerra i Marcos Alonso a l’eix de la defensa, en un onze ple de mundialist­es i amb l’únic canvi de Gerard Piqué per Christense­n. Comptant el danès, vuit internacio­nals titulars més tenen la seva presència pràcticame­nt assegurada mentre que Marcos Alonso i Balde tenen serioses opcions.

Davant de tant potencial mundialist­a l’Osasuna no es va encongir. Al contrari. Va jugar sense por, incomodant l’esperada possessió blaugrana, una de les seves senyes d’identitat. Demostrant per què és, amb el permís del Rayo, l’equip revelació d’aquesta temporada. Tanta gosadia va agafar despreving­ut un Barça despistat, que va malgastar els 15 primers minuts. En aquesta fase va estar especialme­nt espès Busquets, que va concedir massa i que va posar en un compromís la defensa barcelonis­ta amb pèrdues perilloses. Una d’aquestes badades en el control de la pilota va desencaden­ar una doble ocasió de Marcos i Montayola que va obligar Ter Stegen a intervenir i forçar el córner. L’Osasuna no va fallar, aquesta vegada, i va anotar un gol dels de tota la vida: Rubén García va servir el córner i David García va rematar de cap des del punt de penal. Ni Gil Manzano va assenyalar res ni Iglesias Villanueva al VAR va revisar una falta clara prèvia d’Unai Garcia, que va empènyer amb les mans Marcos Alonso. L’enuig va ser monumental. Fins i tot va rebre Piqué, que amb les seves queixes des de la banqueta va acabar la seva carrera com a blaugrana expulsat.

El Barça va provar de rearmarse sense gaire èxit. Un parell de centrades d’Alba i Dembélé amb prou feines van espantar Aitor Fernández sota pals. El francès, recordant el Mundial, evitava el cos a cos amb Juan Cruz. Als intents de buscar Lewandowsk­i s’hi va sumar Ferran Torres, però un Aitor Fernández segur de si mateix no va deixar que el polonès ni tan sols fregués la pilota. En una d’aquestes Lewandowsk­i va sumar la seva primera i rigorosa groga després d’agafar Nacho Vidal en un frec a frec. Després el polonès no va mesurar bé el risc i va saltar amb tot davant de David García, sense atendre la pilota. Gil Manzano, l’únic àrbitre que ha expulsat Messi o Neymar i Luis Suárez, no s’ho va pensar i el va expulsar. El Barcelona va inten

David García va fer el gol de l’Osasuna al minut 6 i el polonès va ser expulsat al 30, amb una hora per jugar-se

Xavi, encertat amb els canvis, va rearmar l’equip al tram final incorporan­t Gavi i endarrerin­t De Jong

tar rearmar-se amb Ferran situant-se en una posició central en atac, gairebé ocupant el lloc que havia deixat Lewandowsk­i. I va rematar bé tal com li venia el centre de Jordi Alba, però li van anul·lar el gol per fora de joc.

Però l’equip de Xavi a la Lliga no és el d’Europa. Aquí no es deixa vèncer tan fàcilment. No volia anar-se’n al Mundial desaprofit­ant una ocasió tan valuosa sabent que són d’aquestes que et fan perdre i guanyar Lligues. I tot just començar el segon temps Jordi Alba va cavalcar i va centrar des de l’esquerra, la va lluitar Ferran amb els centrals i la pilota va acabar morta dins de l’àrea. Allà hi havia Pedri per batre Aitor amb una rematada precisa.

El Barça va notar el cansament de jugar amb deu. Xavi Hernández va ser llavors valent i encertat amb els canvis. Va sortir Gavi per Christense­n, mentre que De Jong va retrocedir a la posició de central. També van entrar Raphinha i Ansu Fati. No va poder sortir millor la jugada. El neerlandès va posar de manera precisa una pilota llarga per al desmarcatg­e del brasiler, que va rematar de cap davant la mitja sortida d’Aitor. Tres punts i líders al Mundial fins a Nadal.

 ?? ?? ria
Els jugadArs del Barça celebrant la victòria amb l’afició blaugrana que va anar fins a PamplAna
ria Els jugadArs del Barça celebrant la victòria amb l’afició blaugrana que va anar fins a PamplAna
 ?? Barcr logar F ARA ??
Barcr logar F ARA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain