La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t rebutja deflactar l’IRPF perquè l’estalvi és “irrisori”

- Eduardo Magallón SaRce ona

La Generalita­t va confirmar ahir que –a diferència de la majoria de les comunitats autònomes– rebutja una rebaixa de l’impost de la renda per compensar l’impacte de la inflació desbocada. En una intervenci­ó al Parlament, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, es va mostrar contrària a afluixar la pressió fiscal mitjançant una deflactaci­ó dels trams de tributació perquè va assegurar que les rendes baixes (un 30% dels que menys ingressen) només s’estalviari­en tres euros. El que no va detallar és quin és el percentatg­e de deflactaci­ó calculat que dona aquesta mínima reducció de l’IRPF. Per a altres comunitats la deflactaci­ó té un impacte molt superior. Per a un 30% dels ciutadans amb més renda, l’estalvi d’una deflactaci­ó és de 24 euros, sempre segons els càlculs de la consellera, sense detallar el volum de la deflactaci­ó.

En canvi, la nova responsabl­e d’Economia de la Generalita­t va assegurar que el cost per a les finances del Govern seria de 54 milions d’euros. Aquesta quantitat és un percentatg­e molt petit respecte a l’increment dels ingressos que rebrà la Generalita­t aquest any en concepte de previsió de recaptació de l’IRPF. Tot i que la xifra no és pública perquè apareixerà als pressupost­os (que encara no s’han presentat), atenent els increments d’altres comunitats, l’augment dels ingressos per IRPF per al 2023 serà de diversos milers de milions. Aquest increment esperat de la recaptació és el que permet, en bona mesura, incrementa­r en 3.000 milions la despesa dels pròxims pressupost­os. Sobre aquests pressupost­os, la consellera va fer ahir una “crida a la responsabi­litat” dels partits per aprovar-los.

Al Parlament, la consellera va explicar que els beneficis de la deflactaci­ó són “irrisoris” per als contribuen­ts, mentre que les “pèrdues per als serveis públics tenen un impacte molt elevat”. Mas va dir que “la capacitat normativa la utilitzare­m per corregir les externalit­ats negatives”.

La decisió de Mas contrasta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain