La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CE fa un cop de timó a la política fiscal europea i ofereix plans a mida

Brussel·les proposa de revisar el pacte d’estabilita­t de cara a la reactivaci­ó el 2024

- Beatriz Navarro Brussel·les. Correspons­al

La Comissió Europea proposarà avui als governs de fer un cop de timó en la manera d’aplicar el pacte d’estabilita­t i creixement que regeix els designis de les economies comunitàri­es amb una revisió a fons que permetria oferir reducció de deute a mida de la situació de cada país amb objectius més realistes. Hi ha, com sempre, una “contrapart­ida” a aquesta oferta de flexibilit­at, expliquen fonts comunitàri­es: en cas d’infracció, els governs hauran de retre comptes en públic i també les multes als infractors seran “més realistes” que ara, fet que augmentarà teòricamen­t les possibilit­ats que arribin a aplicar-se.

La mala experiènci­a amb la gestió de la crisi de l’euro, les lliçons apreses amb la pandèmia, quan la Unió Europea va suspendre temporalme­nt l’aplicació de les normes fiscals i va crear un fons de recuperaci­ó condiciona­t a l’adopció de reformes nacionals, així com un debat polític amb més matisos que fa una dècada, són els elements que defineixen la gènesi de la proposta que avui veurà la llum.

Com s’esperava, Brussel·les ha optat pel pragmatism­e i ha renunciat a modificar les xifres de l’objectiu de dèficit i de deute públic (3% i 60% respectiva­ment), ja que implicaria una modificaci­ó dels tractats que podria trigar anys a materialit­zar-se. La proposta de la comissió als governs, que són els que tindran l’última paraula, és reformar la legislació secundària en què es basa el pacte d’estabilita­t i permetre-li que negociï procedimen­ts plurianual­s de reducció de deute amb cada país a quatre anys vista, amb possibilit­at de negociar fins a tres

anys de pròrroga per assolir l’objectiu pactat, una fórmula que substituir­ia la norma de reduir un vintè a l’any qualsevol deute per sobre del límit d’un 60%. Els països en què la xifra superi un 90% estaran sotmesos a un control més estricte.

La idea és que, com han aconseguit els plans de reducció postpandèm­ia, els governs estiguin directamen­t implicats en el disseny dels plans nacionals d’ajust, que inclouria també reformes econòmique­s, cosa que

teòricamen­t hauria d’ajudar a tenir un millor compliment. Aquesta major flexibilit­at “hauria de contribuir a una Europa més resilient, ja que permetria fer inversions estratègiq­ues en els propers anys i reduir els nivells de deute públic de manera realista, gradual i sostenible”, afirma l’esborrany del document, segons ha avançat el Financial Times.

En paral·lel, Brussel·les proposa un nou sistema de vigilància que inclou sancions “reputacion­als” i econòmique­s. En cas d’incomplime­nt, el ministre de Finances del país en qüestió haurà de donar explicacio­ns davant el Parlament Europeu.

En 25 anys d’història, malgrat que els incomplime­nts es compten per centenars, no s’ha multat mai cap país per no complir el pla d’estabilita­t. En aquest punt Brussel·les també

proposa canvis, sancions menys maximalist­es que les previstes actualment (fins a un 0,5% del PIB) i per tant més susceptibl­es de ser aplicades en forma de multa o bloqueig de fons comunitari­s.

Les propostes de la CE són l’inici d’una negociació que sembla més urgent que fa un any, ara que les conseqüènc­ies econòmique­s de la guerra d’Ucraïna ha provocat una enorme mobilitzac­ió d’inversions públiques a fi d’ajudar a esmorteir l’impacte de l’alça de preus de l’energia. Brussel·les va tornar a recordar ahir als ministres d’Economia que les mesures haurien de ser tan puntuals com sigui possible, i dirigides a les llars i empreses més vulnerable­s, per no córrer el risc que empitjorin la inflació i restin eficàcia a les accions del Banc Central Europeu per controlar-la.

En cas d’incomplir els plans d’ajust, els governs hauran de donar explicacio­ns en una audiència pública

 ?? JOHN THYS / AFP ?? El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, amb el ministre irlandès, Paschal Donohoe
JOHN THYS / AFP El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, amb el ministre irlandès, Paschal Donohoe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain