La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda exclou CEOE i sindicats del registre obligatori de lobbies

- F. H. Valls Madrid

El Govern espanyol va aprovar ahir el germen de la futura llei de lobbies, una normativa a la qual Espanya arriba tard en el context europeu i que regularà les relacions entre els polítics, ja siguin governants o legislador­s, i els poders econòmics. A la norma també s’enduriran les anomenades portes giratòries per evitar que els membres de l’Executiu o els parlamenta­ris puguin fer el transvasam­ent cap a aquest sector privat en els dos anys següents al seu cessament.

Feia anys que el Consell d’Europa i el Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) posaven de manifest que una de les grans llacunes jurídiques d’Espanya és l’absència d’aquesta regulació que afecta els grups de pressió. Amb la iniciativa legal que, segons el Govern espanyol, estarà en vigor abans que finalitzi aquesta legislatur­a, s’intenta solucionar aquest dèficit de transparèn­cia i publicitat.

El Govern espanyol defineix que seran lobbistes aquelles “persones físiques i jurídiques que treballin per compte propi o aliè i que duguin a terme activitat d’influència”. El problema ve a l’hora d’enumerar les excepcions.

És el punt més polèmic. Hisenda, proponent de la norma, exclou de la considerac­ió de grups de pressió “els partits polítics, els sindicats i les associacio­ns empresaria­ls en l’exercici de les seves funcions constituci­onals, sense perjudici que puguin tenir la considerac­ió de grups d’interès les entitats creades o finançades pels mateixos”. És a dir, la CEOE i altres patronals territoria­ls i sectorials quedaran excloses i no tindran l’obligació de donar a conèixer els seus contactes amb els representa­nts polítics a Espanya. El Govern espanyol considera que la Carta Magna defensa aquesta posició.

La decisió, tot i això, no ha provat al sector privat, en què s’agrupen importants exministre­s de diferents governs del PSOE i PP. Fonts empresaria­ls indiquen que l’exclusió de les patronals els situa en un desavantat­ge competitiu i apunten que podria suposar un incomplime­nt de les recomanaci­ons de les autoritats comunitàri­es. La CEOE, per exemple, sí que té obligació de fer constar en el registre del Parlament Europeu tota relació amb grups polítics.

L’avantproje­cte de llei determina que els lobbies quedaran identifica­ts en el “registre de

grups d’interès de l’Administra­ció General de l’Estat i el seu sector públic”, que serà accessible a través del portal de transparèn­cia i que dependrà de l’oficina de conflictes d’interessos.

Les activitats realitzade­s pels grups d’interès amb la finalitat d’influir en l’elaboració de les lleis quedaran reflectide­s, per part del ministeri competent, a la memòria de l’anàlisi d’impacte normatiu que acompanya tota norma. En aquest document hi constarà la identitat del personal públic que hagi mantingut contactes amb els esmentats grups de pressió.

 ?? Dani Duch ?? María Jesús Montero
Dani Duch María Jesús Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain