La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 70% de les tecnològiq­ues prioritza la despesa en cibersegur­etat

- Piergiorgi­o M. Sandri JaHNeTYSa

Un 20% dels empleats del sector treballen en remot i a l’estranger

La prioritat dels principals directius tecnològic­s (CIO en anglès) és la cibersegur­etat. D’acord amb un sondeig dut a terme per la consultora Gartner entre més de 2.200 executius a 81 països i presentada ahir a Barcelona, un 70% dels enquestats afirma que l’any que ve augmentarà la partida de despesa empresaria­l relativa a la seguretat informàtic­a. El percentatg­e s’ha disparat respecte a l’exercici del 2020, quan amb prou feines rondava un 50%.

Així doncs, ara la inversió més gran dels departamen­ts de tecnologia no és la intel·ligència artificial, ni l’automatitz­ació, ni el núvol ni la gestió de dades, sinó protegir-se del pirateig i dels virus. Una posició defensiva que no és cap altra cosa que conseqüènc­ia directa de la guerra d’Ucraïna, que els últims anys ha disparat els atacs de ransomware i malware, sovint de procedènci­a estatal.

“Les empreses abans ja eren conscients del perill. Però ara és pitjor. Moltes s’han adonat del cost reputacion­al que suposa ser víctimes d’un atac, a més de les pèrdues de clients. Saben que poden rebre una amenaça qualsevol dia. Haurien d’haver començat fa anys a defensar-se!”, comenta Daniel Sánchez-Reina, vicepresid­ent d’anàlisi de Gartner. De fet, en l’últim Informe de Defensa Digital de Microsoft s’assenyala que els ciberatacs Estat-nació són cada cop més importants i ja suposen un 40% de les amenaces actuals, sobretot per part “dels règims autoritari­s”, en el marc d’una “guerra híbrida”.

Una altra dada interessan­t és el nombre creixent d’empleats que treballen en remot per a aquestes empreses: un 19%. Amb la pandèmia, connectar-se en remot va experiment­ar un boom, ja que molts treballado­rs van tornar als seus llocs d’origen o van optar per treballar fora de l’oficina. Avui dia aquesta tendència ha arrelat. El país on aquest col·lectiu que treballa en remot és més gran és l’Índia, tant per a firmes nord-americanes com europees.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain