La Vanguardia (Català-1ª edició)

Endesa reconeix que “el mercat marginalis­ta elèctric no funciona”

- Pilar Bláz ez MadEid

Fa gairebé any i mig que Teresa Ribera denuncia on la vulguin escoltar que el mercat marginalis­ta de fixació de preus de la llum a Europa està trencat i no funciona; i fa més d’un any i mig que les elèctrique­s ho neguen. Fins ahir.

“És molt evident, i ens hem adonat que, en un context de volatilita­t impredicti­ble com l’actual, el mercat marginal de fixació de preus no funciona correctame­nt”, va assegurar el conseller delegat d’Endesa, José

Bogas. Ho va dir durant la conferènci­a amb analistes per presentar els resultats de l’elèctrica dels nou primers mesos de l’any.

El màxim executiu d’Endesa va reconèixer que està “disposat a pensar en un nou sistema de cara al futur”, quan la presència de les energies renovables sigui majoritàri­a al mercat i s’hagi d’articular una manera de remunerar el cost d’inversió inicial, més que no pas el cost de produir en cada moment. A l’actual mercat marginalis­ta, el preu de la llum el marca l’última tecnologia que entra a la subhasta, és a dir, la més cara. Les renovables hi entren a preu zero, de manera que, si tota la demanda es cobreix amb renovables, el preu de la llum seria zero amb el mercat marginalis­ta actual.

Mentre aquesta discussió es dirimeix a Europa, Endesa manté les previsions de tancar l’any amb un benefici ordinari net de 1.800 milions d’euros i un benefici operatiu abans d’impostos de 4.100 milions. Són previsions que apliquen el principi de prudència i que, fins i tot, incorporen, com va explicar Bogas ahir, una partida extraordin­ària de 400 milions d’euros com a possible impacte de l’impost als beneficis extraordin­aris que s’està tramitant al Congrés. Amb la redacció actual, aquest impost suposa gravar un 1,2% les vendes de les grans energètiqu­es.

L’evolució del negoci durant els primers nou mesos de l’any permet a Endesa reforçar aquest objectiu. Els ingressos en aquest període es van disparar fins als 22.620 milions d’euros, cosa que suposa un creixement d’un 72,6% respecte a l’any anterior. Els alts costos d’explotació del negoci van atenuar l’increment del benefici, malgrat que va créixer un 13,2%, fins als 1.651 milions. Aquesta dada inclou l’efecte extraordin­ari de la venda parcial del negoci de mobilitat elèctrica. Sense aquest efecte, el benefici ordinari net del període quedaria en 1.469 milions, un 0,7% més que l’any anterior. Pel que fa a la captació de clients, Endesa va incrementa­r en 1,2 milions els clients de llum, fins als 6,8 milions, i un 6% els de gas, fins als 1,8 milions. D’aquests últims clients, 1,5 milions tenen contracte al mercat lliure.

Entre el gener i el setembre, els ingressos van créixer un 73%, i els beneficis, un 13% respecte al 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain